Galériával

2022.04.29. 19:30

Inkubátorházat adtak át Fülöpjakabon

A kezdő vállalkozások támogatása céljával épült úgynevezett inkubátorházat adtak át pénteken Fülöpjakabon. A több mint 500 millió forintos beruházás keretében a község határában két csarnok épült, melyekben a német tulajdonú, ipari alkatrészek tisztításával foglalkozó társaság kezdi meg működését. A vállalkozás több mint tíz embernek biztosít munkát.

Vajda Piroska

A csarnok uniós projekt keretében 503 millió forint támogatásból valósult meg. Fotó: Bús Csaba

– A több mint ezer és mellette egy 150 négyzetméteres csarnok százszázalékban támogatott uniós projekt keretében 503 millió forint támogatásból valósult meg. A beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzat, a fülöpjakabi önkormányzat, és a Fülöpjakab Község Gazdálkodási Kft. együttműködésével konzorciumban épült meg. Mindkét csarnoképületet a VAPIC Hungary Kft. bérli – mondta el a megnyitón Bodor Sándor polgármester. 

A település vezetője arról is beszámolt, hogy 156 millió forintot nyertek egy rendezvényház megépítésére, 20 millió forintot nyertek a Magyar Falu Program keretében járdaépítésre, temetőfejlesztésre és a Sport utca felújítására. 

Elmondta még, hogy megújul a falut átszelő közút is.

Rideg László a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke az átadási ünnepségen elmondta, a fülöpjakabi beruházás egy külön pénzalapból valósulhatott meg. Ebből a keretből olyan kiemelt fejlesztéseket finanszíroztak, amelyek az egész megye számára előrevivők. A közgyűlés elnöke arra is emlékeztetett, hogy a megye mind a 119 településén történet fejlesztések, 63 milliárd forint uniós forrásból több mint 600 projekt valósult meg. Rideg László arról is beszélt, hogy új uniós ciklusban még több fejlesztést terveznek. Ezekre 100 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből már 21 milliárd forintról döntés született. A januárban beadott pályázatok többségét március végén elbírálták és 41 önkormányzattal írtak alá támogatói szerződést.

Ipari alkatrészek tisztításához gyártanak gépeket  

– Többek között a németországi munkaerő hiány ösztönözte a VAPIC GmbH-t arra, hogy hazánkban is telephelyet hozzon létre. Fülöpjakabra több okból esett a választásuk. A személyes ismeretség mellett Kecskemét, a Mercedes-gyár és az autópálya közelsége is szerepet játszott abban, hogy a környékben nyissák meg új üzemüket. A központi irodájuk Németországban, Neubulach városában található. 1995 óta intenzíven foglalkoznak ipari berendezések gyártásával és alkatrészmosó berendezések építésével. A fülöpjakabi üzem megnyitása mellett a német anyavállalat duplájára bővítette korábbi 4000 négyzetméteres csarnokát – hangzott el a pénteki átadáson. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában