Videóval

2022.04.14. 10:02

Hosszú évek után újra fészkelnek kis lilék Halason

Nyolc évvel ezelőtt fészkeltek először bizonyítottan Kiskunhalason kis lilék, idén áprilisban pedig ismét megjelent két madár a városban, annak is a déli részén, a bevásárlóközpontok környékén lehet velük találkozni – számolt be róla honlapján a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület.

Mester-Horváth Nikolett

A kis lile szokatlan környezetben próbál boldogulni Halason Fotó: zoldkozert.hu

A vizes élőhelyekhez kötődő, alig rigó méretű partimadár természetes fészkelőhelye a folyó menti kavicszátonyok, de az utóbbi évtizedekben hazai állományának nagy része már az ember által létrehozott, másodlagos élőhelyeken telepszik meg. A kavicsbányák és szennyvízszikkasztók talán kevésbé meglepő választásnak tűnnek, mint a gyöngykaviccsal felszórt lapos tetők és autóparkolók.

A halasi egyesület emlékeztetett, hogy az első bizonyított halasi fészkelése a fajnak 2014-ben volt, a frissen rekultivált Jókai utcai szeméttelepen, amikor a vízpart mellett találtak maguknak nagyobb kiterjedésű, nyílt talajfelszínt.

Ahogy azonban a nádas nőtt, a madarak, mint fészkelők, eltűntek a területről, ezzel párhuzamosan azonban egy pár megjelent a város déli felén, a bevásárlóközpontok körül. Bár eddig  sikeres fiókanevelést nem sikerült megfigyelniük a környezetvédőknek, de minden bizonnyal az egyik bolt lapos tetején fészkelhetnek, míg táplálkozni főként a szomszédos, mély fekvésű, rendszeresen víz borította területre járnak. 

Jelenleg ez a terület is szárazon áll, így az Afrikából, az utóbbi napokban hazatért pár esélyei a szokásosnál is kisebbek.

A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület arra hívja fel a helyiek és környékbeliek figyelmét, hogy könnyedén megfigyelhetik a madarakat, amint a parkolók közötti gyepfoltokon, rövid futások után meg-megállva vadásznak mindenféle ízeltlábúra, féregre. 

Kicsi méretük és szürkésbarna hátuk miatt könnyen észrevétlenek maradnak, de ha felröppennek, hosszú hegyes szárnyuk, villámgyors röptük és az ilyenkor hallatott éles kiáltásuk hamar elárulják jelenlétüket. 

 

Mint az egyesület felvételén is látszik, az autókhoz teljesen hozzászoktak, így egy kis szerencsével autóból akár 3-4 méterről azt is meg lehet figyelni, amint egyik lábukat előre nyújtva, a földet tapiskolják. – Ezt az alapvetően a nedves iszapban megbúvó lárvák, férgek felzavarására kialakult vadásztechnikát, a porzó, kemény talajon
megfigyelni kissé elszomorító. Ennek a fajnak is nagy szüksége van az esőre – hangsúlyozza az egyesület a beszámolójában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában