Galériával

2022.04.09. 11:24

Fatéglákból készült a különleges nemesnádudvari épület

Nemesnádudvaron lehet megtekinteni azt a faházat, ami egy különleges technológiával készült fatéglákból. A ház nagyon fontos ismérve, hogy környezetbarát, energiatakarékos, élettani hatásai kitűnőek. Etsberger Johann vállalkozónak nagy tervei vannak a faházzal kapcsolatban, jövőbeli céljai között szerepel egy üzem létesítése a településen.

Márton Anna

Egy nehéz nap után ha bejövök ide, pár perc után felfrissülök – mondja Etsberger Johann. Fotó: Márton Anna

Ami sokat jelent, hogy nagyon rövid idő alatt három–négy hónap alatt felépíthető a faház. A huxs-faházak alapanyaga egy különleges fenyőfajta, a Duglászfenyő. Ezt a fenyőfajtát ellenálló képessége különösen alkalmassá teszi faházak építésére. Tulajdonságai hasonlítanak a vörösfenyőhöz. Ellenáll a rovaroknak, jól bírja a nedvességet, szerkezete tömör, a fenyőfajták közt keménynek minősülő anyag. 
 

– A huxs-faházak alapelemei az úgynevezett fatéglák. Ezeket az elemeket párban alkalmazzuk a falazat építésekor, a fatéglapárok adják meg a falazat külső és belső oldalát, külső/belső főfalak és a válaszfalak is ezekből az elemekből készülnek. A rendszer elemeinek felhasználásával bármilyen alapterületű és különböző falvastagságú épületek készíthetők, a lakóháztól egészen a kis garázsépületig. Célunk az, hogy üdülőútvonalakra, túraútvonalakra, vagy lakóövezetbe juttassunk majd – mondta a baon.hu-nak Etsberger Johann. 

Nálunk ez a faház még idegen, mint jelenség, tudtuk meg a vállalkozótól. Ezt nem is szeretnék megtörni. Tehát nem azt akarják bebizonyítani, hogy minden utcában ilyen háznak kell lenni, ez egy más szemléletű ház 

– mondta Etsberger Johann. 

– Ennek a faháznak van egy olyan belső kisugárzása, amelyet csak az ilyen házak vagy a gerendaházak tudnak produkálni. Ebben nincsen fólia, semmi olyan anyag nincs benne ami nem természetes. A falak szigetelésére üreges kenderszárörleményt használunk, ez a szigetelőanyag a falak építésével egy időben kerül beöntésre, kitöltve minden légüres teret a falban. Az anyag természetes tulajdonsága, hogy a rovarokat távol tartja. A tető- és födémelemek szigetelésére fagyapot-befúvásos szigetelést használunk. Szintén kiváló szigetelési tulajdonsággal rendelkezik. 
 

Szerintem nagyon fontos, hogy a standardépítéseknél használt például kőzetgyapotot, hungarocellt ennél a technológiánál nem alkalmazzuk – sorolta Etsberger Johann. Bármilyen módon lehet ezekből a fatéglákból házat építeni. A vállalkozó célja, hogy főként egyszintes házakat alakítsanak ki, mert azokat gyorsan, egyszerűen lehet felépíteni. 
 

– A bemutatóházat három hónap alatt építettük fel a nulláról, bebútorozva. Természetesen követtünk el hibákat amiket az első háznál szinte kötelező, de ezzel is tovább tudtuk fejleszteni a tudásunkat. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezeknél a házaknál az alapszakemberekre, villanyszerelőre, vízszerelőre szükség van, de a falak építése komolyabb szaktudást nem igényel. 

Ennél a háznál egy hővisszanyerős rendszer van , amely a kinti hideg vagy meleg levegőt a bentivel kompenzálják. A bemutatóházban igyekeztünk több egyedi megoldást bemutatni, ilyen például a zsírkő kandalló is, ami az egyediségével mindenkit elvarázsol. Ezt a házat speciális helyekre is be lehet vinni, nem kell hozzá daru, csupán utánfutó, szinte egy gumikalapáccsal fel lehet építeni. Amikor összeraktuk, készen van, nem kell semmit faragni, vésni, fúrni. Azért megy ilyen gyorsan, mert bizonyos technológiai folyamatok ki vannak hagyva. 

 

A fa élő dolog, szeretni kell

Etsberger Johann úgy véli: – A fát szeretni kell. Ez egy élő dolog. Egy betanítóüzemet szeretnének építeni Nemesnádudvaron, ami majd Európát ellátja – osztotta meg a baon.hu-val terveit a vállalkozó. – A bemutatóházzal szeretnénk az érdeklődőknek olyan impulzust adni,hogy megérezzék azt a nyugalmat és egyensúlyt, amit ez a ház nyújt. Átérezzék a ház hangulatát, a kisugárzását. Egy ilyen háznak különösen pozitív élettani hatása van, ahol az emberek még közelebb kerülnek egymáshoz. Úgy érzi magát az ember mintha „megérkezett volna” . Egy nehéz nap után ha bejövök ide, pár perc után felfrissülök. Kellemes, jó érzés itt lenni. Szeretnénk, hogy többen megtapasztalják ezt az érzést: jó otthon lenni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában