Lakitelek

2022.04.12. 11:25

Díjjal ismerték el az Auti Alapítványt

Tíz kitüntetett – köztük a Lakiteleki Auti Alapítvány – vehette át az ÉrtékVagy! program részeként meghirdetett Példakép – Példaképp díjakat a közelmúltban. A díjat olyan szemléletformáló, másokkal együttműködni tudó szervezetek, cégek vagy személyek kaphatják meg, amelyek, illetve akik a szociális területhez kapcsolódó ügyeket mozdítják előre. A Lakiteleki Auti Alapítvány négy éve, egy mintaprogram keretében hozta létre az ország első Autista Tanodáját, ahol autizmussal élő gyermekek fejlesztésével foglalkoznak.

Vajda Piroska

Ambrus Zsolt (jobbra) elmondta, hogy az egész csapatot jutalmazták a díjjal Fotó: Vajda Piroska

A két éve indított ÉrtékVagy! elnevezésű kormányzati kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse azokat, akik a gondoskodáspolitika területén tenni szeretnének. A díj ezen a területen dolgozóknak szeretne bátorítást, plusz erőt adni – fogalmazott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az átadási ünnepségen. A díjat – amit a több száz, fogyatékkal élő embert gondozó Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány művészei terveztek – Ambrus Zsolt, a Lakiteleki Auti Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át. 

 

– Mozgalmasan telt az elmúlt öt esztendő. Ez egy úttörő munka volt, és úgy érzem, sikerült hatékonyan és példaértékűen dolgoznunk – nyilatkozta a Baon.hu-nak Ambrus Zsolt. Rögtön hozzátette: már az induláskor tudták, hogy nemcsak a jelenlegi tanoda létrehozása a céljuk, ahol óvodás és általános iskolás korú gyermekekkel foglalkoznak, hanem mennek tovább, mert az autizmus egy életen át el­kíséri a gyerekeket. 

 

– Ezért a következő lépésként bővítjük a jelenlegi tanodát, ahol szeretnénk szakmát adni a gyerekek kezébe. Ahhoz, hogy teljes értékű életet tudjanak élni, a képességeikhez mérten be kell illeszkedniük a társadalomba. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon. Úgy, hogy az állam eltartja őket, vagy úgy, hogy hasznos tagjai a társadalomnak. Ahhoz, hogy az utóbbi célt elérjük, egy szakképzést támogató létesítmény megvalósításán dolgozunk a Kecskeméti Szakképző Központtal együttműködve – részletezte terveiket Ambrus Zsolt. Elmondta, a kibővülő lakiteleki létesítményben a szakképzéshez szükséges biztonságos hátteret, akadálymentes környezetet biztosítják majd az autizmussal élő diákok számára. 

 

A kuratórium elnökétől azt is megtudtuk, hogy a Miniszterelnökség támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével milliárdos beruházás keretében valósulhat meg a jelenlegi tanoda bővítése, amihez már a szomszédos két telket megvásárolta az alapítvány. Így közel 3 ezer négyzetméteres területen hamarosan megkezdődhet az építkezés. A 1200 négyzetméteres alapterületű, kétszintes létesítmény emeletén lesznek az elméleti foglalkozásokhoz szükséges termek a kiszolgálólétesítményekkel együtt. A földszinten pedig a gyakorlati, kézműves fejlesztő műhelyek kapnak helyet. Az étkező mellett kialakítanak egy olyan tankonyhát is, ahol a diákok főzni tanulnak majd, ezzel is segítve őket a felnőtt, önálló életre. Lesz tornaszoba, moziterem, imaterem, és egy olyan orvosi szoba is, ahol nem a beteggyógyítás lesz az elsődleges cél, hanem az, hogy a diákok megismerhessék a leggyakrabban előforduló orvosi vizsgálatokat, azzal a céllal, hogyha az életben élesben találkoznak ezekkel, akkor ne érje őket váratlanul. 

 

Ambrus Zsolt arról is beszélt, hogy a létesítmény megtervezésében egy olyan szakember volt a segítségükre, aki maga is autizmussal él. Oravecz Lizanka gyógypedagógus segítségével tervezték meg az épületet. A szakember ugyanis a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a mai közoktatási intézményekben mi az, ami nem jó az autizmussal élők számára. 

 

A kuratóriumi elnök végezetül elmondta, hogy szeretnék a létesítményt nyitottá tenni. Ezzel az a céljuk, hogy segítsék a diákjaikat abban, hogy ne csak őket fogadják el, hanem ők is fogadják el a társadalmat. 

 

Ambrus Zsolttól azt is megtudtuk, hogy folyamatos az érdeklődés a tanoda iránt. A megnövekedett igényeket azonban nem tudják kielégíteni, nagyon hosszú a várólista. Éppen ezért a mintaprogram végső célja, hogy az ország több pontján is létrejöhessenek hasonló intézmények, amelyekhez szívesen adnak szakmai támogatást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában