Fejlesztés

2022.04.11. 07:00

Cserélik Kalocsán az ivóvízhálózat egy részét

Egy uniós finanszírozású Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázat révén újulhat meg az ivóvízellátás, összesen 15 utca legrosszabb állapotú csőszakaszain.

Gábor János

A város számos részén rendszeresek a csőtörések. Fotó: Gábor János

A város alatt 134 kilométeres ivóvízhálózat kanyarog, és ennek teljes egésze – az ellátásbiztonság felelősségével együtt – az önkormányzaté. A Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály szakemberei a KISKUNVÍZ Kft. víziközmű-szolgáltatóval karöltve választották ki a legkritikusabb szakaszokat, vagyis azokat, ahol a legtöbb csőtörés történik. Ezeket most nagy összegű pályázat útján cserélhetik ki, de a városi büdzsébe is mélyen bele kell nyúlni hozzá. 

 

A városháza igyekszik megoldást találni rá, hogy legalább elkezdődjön az 50-60 éves rendszer szakaszos cseréje, hiszen a rendszeres csőtörések miatt egyre többször fordul elő, hogy lakosok százai maradnak ellátás nélkül. Filvig Géza polgármester a városatyáknak jelezte: az összesen 292 milliós projektre 70 százalékos támogatás érkezhet, így a legjobb esetben is 87,6 millió forintot el kell rá különíteni a költségvetésben. Hozzáfűzte: emiatt idén már nem lesz szükség átcsoportosításra, hiszen az önerőt elég a 2023-as büdzsé terhére beállítani. Az önkormányzat ettől függetlenül abban bízik, hogy ezt is tudja majd támogatásból fedezni. 

 

Dr. Vincze András képviselő érdeklődésére Boromisza Viktor városüzemeltetési osztályvezető nem tudta megmondani, hogy mikor indul a projekt, hiszen ehhez meg kell várni a kérelem elbírálását, majd a szerződés megkötését. A maga részéről mindenesetre nem tartja kizártnak, hogy már a nyáron megtörténhet a munkaterületek átadása, viszont őszre mindenképpen számít rá. Megjegyezte továbbá, hogy a napirendben foglalt listán csak azért szerepel a Tóth Mike és a Vörösmarty Mihály utca, mert néhány hozzájuk csatlakozó csőszakasz eszközeihez is hozzá kell nyúlni, viszont egyéb munkálatok itt nem lesznek. 

 

A polgármester hozzátette: az összes többi érintett közterületen (főleg a Rokkanttelep, Ciglédi kertek, Bürgerkert városrészekben, illetve a Széchenyi-lakótelepen) nagyobb munkálatok fognak zajlani, de ezek rajtjáról és menetéről előre tájékoztatni fogják a lakosságot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában