Beruházás

2022.04.04. 13:53

Állami segítséggel fejlesztene Kalocsa

Fűtés-korszerűsítésre, tető- és vízhálózatcserére, valamint munkagépek beszerzésére is juthat abból a nagy összegű támogatásból, amire a múlt héten adta be igényét az önkormányzat.

Gábor János

Jéri Tamás, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Sürgősségi napirendi pontként szavazott a kép­viselő-testület egy térségfejlesztési és településüzemeltetési kérelemről, amit a Minisz­terelnökség felé nyújtott be a város. A csaknem 200 millió forint összköltségű beruházáscsomaghoz azért kell állami segítség – vezette le Filvig Géza polgármester –, mert a várost 350 milliós bevételtől fosztotta meg a világjárvány, illetve minden azzal kapcsolatos szabályozás. 

 

A 195,1 milliós támogatást öt helyszín négy különböző projektjére fordítanák. A legköltségesebb elem a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. elavult gépparkjának frissítése lenne, hiszen az eszközeik hosszú évek óta éppen csak alkalmasak a feladatellátásra, és jelentős szervizköltséget emésztenek fel. 

 

A Vagyonhasznosító Kft. jó ideje küzd azért, hogy frissíthesse munkagépállományát, hiszen például a kisteherautóik átlagéletkora 18,5, a tehergépkocsiké 20,5 év. 

 

A járművek futásteljesítménye is az egekbe szökött, hiszen egyenként 260–333 ezer kilométert tettek meg, és az állapotukon sokat rontott az is, hogy nagyrészt szabadtéren kénytelenek tárolni őket. A támogatási kérelemben feltüntetett összeg egyébként messze nem elég az összes jármű cseréjére, hiszen az kb. 300 milliós tétel lenne. Ez nem sokkal kevesebb a vállalat általános feladatokra fordított éves kereténél. 

 

A város olyan további megoldásra váró problémákat is kezelni tudna a támogatásból, mint a városháza évek óta hibásan működő hőszivattyújának cseréje (16,8 millió), a Kubinszky és az Arany János utcák burkolatfelújításához kapcsolódó ivóvízhálózat-csere (25,9, illetve 16,1 millió), valamint a Malom utcai szociális otthon tetőhéjazat-cseréje (30 millió). A mindehhez szükséges könyvvizsgálói és közbeszerzési feladatokra 2,4 millió forintot különítettek el a kérelemben, és ha minden jól megy, önerő nélkül, százszázalékos finanszírozással tudják majd végrehajtani – számolt be Filvig Géza. 

 

Dr. Bagó Zoltán képviselő érdeklődésére azt is leszögezte, hogy nem olyan pályázatról van szó, amelynek korlátozott, országos pénzkeretéért önkormányzatok sokasága versenyez, hanem teljesen egyedi beadványként jelenik meg, a Miniszterelnökség PTNM Jogi és Közbeszerzési Főosztályánál. A városatyák teljes egyetértésben hagyták jóvá a kérelem benyújtását.
 

Feldolgoznák a zöldhulladékot

 

Képviselői kérdésre dr. Jéri Tamás ügyvezető igazgató tételesen felsorolta: multi­funkciós John Deere kistrak­torokat, haszongépjárműveket, valamint egy önjáró fűnyírót és egy nagy teljesítményű ág­aprító berendezést szeretnének vásárolni, mintegy 103,8 millió forintból. Utóbbi gép nagyon sok időt, pénzt és energiát spórolna a vállalatnak, hiszen helyszíni zöldhulladék-feldolgozást tesz lehetővé – az elszállítást követő semlegesítés helyett. Hozzáfűzte: nagyon időszerű fejlesztésről van szó, mert a vállalat legutóbbi – közfoglalkoztatáson kívüli – munkagépbeszerzése 2013-ban történt, és akkor is csak egy jármű érkezett hozzájuk.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában