Galériával

2022.04.20. 14:24

Áder János köztársasági elnök ellátogatott a Bácsvíz Zrt. kecskeméti telepére

Áder János köztársasági elnök tett látogatást szerdán a Föld napja alkalmából a Bácsvíz Zrt. II. Telepének üzemirányító központjában. Az államfő megismerkedett a hazánkban vízműtelepen elsőként alkalmazott térinformatikai alapú felügyeleti rendszerrel. Áder János beszédében a vízmegtartás szükségességét hangsúlyozta.

Horváth Péter

A képen (balról) Kurdi Viktor a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, megválasztott országgyűlési képviselő és Áder János köztársasági elnök. Fotó: Bús Csaba

Áder Jánost Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató vezette körbe a telepen, bemutatva töténetét, majd szakembereivel betekintést nyújtott az államfőnek az üzemirányítási rendszer működésének részleteibe. Kurdi Viktor elmondta, hogy a vízmű 58 településen mintegy 350 ezer ember vízellátását biztosítja, melynek központi felügyeletét e-monitoring rendszerrel végzik 2019 óta.

A magas szinten automatizált üzemirányításhoz több különböző adatátviteli technológiát ötvöző kommunikációs rendszert és fejlett irányítástechnikai eszközparkot építettek ki. A rendszereket a 24 órában felügyeletet biztosító üzemirányító központból is lehet vezérelni, tovább növelve az üzembiztonságot és csökkentve a működési költségeket.

Az ivóvíz-elosztóhálózat folyamatos monitoringját lehetővé tévő felügyeleti rendszer alapját a különböző csomópontokban elhelyezett nyomásmérő érzékelők biztosítják. A nagy pontosságú nyomásmérők és az adatok továbbítását végző eszközök önálló, beépített áramforrással rendelkeznek, így biztosított az autonóm működésük. Az adatátvitelt két, újnak számító technológia bevezetésével (Magyarországon a víziközmű ágazatban elsőként) oldotta meg a Bácsvíz Zrt.

A magyar fejlesztésű monitoring rendszer gyakorlati haszna, hogy folyamatosan lehetővé teszi a hálózat nyomásállapotának figyelését, a hibák, csőtörések gyors észrevételét és helyének azonosítását. 

A térinformatikai rendszerbe integrált grafikus megjelenítés segítségével az operátorok a nyomásérték esése alapján akár már a lakossági bejelentés előtt a helyszínre tudják irányítani a hibaelhárítókat, így jelentősen csökkenthető az elfolyt víz mennyisége és az általa okozott kár mértéke. Kurdi Viktor elmondta, hogy a már megtisztított víz hálózati vesztesége kardinális kérdés. Kecskeméten 20 százalék alatti ez az arány, de vannak települések, ahol jóval afölötti a veszteség.

Áder János köztársasági elnök. Fotó: Bús Csaba

Jelenleg a Bácsvíz Zrt. működési területén Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Cegléden üzemel nyomásmonitoring rendszer, de céljuk, hogy a hálózatot további településekre is kiterjesszék.

Az üzemlátogatás végeztével Áder János adott sajtótájékoztatót. 

– Amikor vízről beszélünk, többnyire annak ára jut eszünkbe. Megtudhattuk ma, hogy a vízellátás biztonsága és a vízminőség milyen erőfeszítéseket igényel a vízügyi szakemberektől. 

Magyarországon természetes, hogy kinyitjuk a csapot és jó minőségű víz jön belőle. A világ nagy részén ez nem így van 

– mondta a köztársasági elnök. Hangsúlyozta: becsüljük meg azt a munkát, amit az elmúlt évtizedekben a szakemberek végeztek. Az elnök méltatta a szolgáltató egyedi üzemirányítási rendszerét, kiemelve, hogy a működő rendszer adaptálása más szolgáltatók részére üzleti lehetőséget rejthet a kecskeméti vízszolgáltatónak.

Áder János elmondta, hogy világszintű probléma a természetes vízpótlást meghaladó mennyiségű víz elvétele a vízgyűjtő területekből. Ez sok milliárd embert érintő komoly gondot jelent. A vízmegtartást segíti, hogy annyit vizet vesznek el, amennyit a természet pótolni tud (a Bácsvíz szolgáltatása így működik), illetve hazánk komoly elmaradásban van az elöregedett hálózat felújítása terén. Ez hosszú, 20-25 éves rekonstrukciós program kell legyen, aminek hatására csökkentik a hálózati veszteséget, energiát és vizet megspórolva.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a városnak nem csak a hálózatrekonstrukciós munkákhoz, hanem a folyamatosan növekvő lakott területek miatti bővítési feladatokhoz is fedezetet kell nyújtania. Szólt még a Homokhátság vízpótlásáért indított projektről és annak innovációiról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában