Beruházás

2022.04.07. 17:35

A radioaktívhulladék-tároló korszerűsítéséről tájékoztatták a TEIT-et

Korábban bejelentett karbantartási feladatok megkezdéséről és az ezzel kapcsolatos szoftveres fejlesztésről, valamint az aktívan sugárzó hulladék végleges elhelyezésének helyszíni kutatásairól is beszámolt a napokban tájékoztatóján a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK).

Gábor János

A települési társulás polgármesterei a negyedéves beszámolót hallgatják Fotó: Gábor János

Az RHK két képviselője a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében működő települési társulás polgármestereinek referált, a szokásos negyedéves beszámoló keretében – tudatta közleményben a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). A tervezett karbantartási munkálatok rendben megkezdődtek – tudatta az eseményen felszólaló Bara László. 

 

Az RHK üzemvezetője elmondta: a folyamat részeként nemrég végrehajtották a hulladékokat szállító kocsi csapágyának, valamint a betárolás szemmel tartására telepített, sugárzásálló kamerának a cseréjét. 

A berendezések pótlása mellett korszerűsítések is lesznek: elkezdtek fejleszteni egy új karbantartószoftvert, amit ősszel már tesztelni is fognak az üzemben. 

Honti Gabriella kommunikációs osztályvezető arról tájékoztatta a TEIT polgármestereit, hogy az RHK mindkét telephelyén az éves kibocsátási határérték alatt maradt a sugárzás, vagyis úgy értékelik, hogy a biztonságos működés továbbra is garantált. Beszélt a cég Nyugat-Mecsekben zajló kutatásáról is: itt a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésére keresik a megoldásokat. 

 

Az elmúlt három év munkálatai során három fúrást végeztek, de szükség lesz továbbiakra, ami miatt megtették a szükséges előkészületeket. A kutatás további fázisai kapcsán közmeghallgatást szeretnének tartani, hogy megtudják a projekttel kapcsolatos észrevételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában