Ökohímesek

2022.04.19. 11:25

A Legjobb Diákvállalkozás címmel térhettek haza a lakiteleki tanulók

A Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola diákjai a napokban a Budapesten megrendezett Diákvállalkozások Tavaszi Vásár és Verseny rendezvényen nyerték el az elismerő díjat. A SzínesKert21 Diákvállalkozás ökohímeseikkel vett részt a megmérettetésen. A részletekről a lakiteleki diákvállalkozás mentorpedagógusa, Szelesné Kása Ilona számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

A középiskolások mezőnyében lettek a legjobbak a lakiteleki általános iskolások

A diákvállalkozások ernyőszervezete, a szegedi székhelyű Junior Achievement Magyarország évente két alkalommal biztosít lehetőséget a diákvállalkozásoknak, hogy megmérettessék magukat. Karácsony és húsvét előtt rendezik meg a diákvállalkozások vásárát, amely egyben verseny is. Tavaly a Legegyüttműködőbb Diákvállalkozás díját nyerték el a lakiteleki diákok, akik ezúttal a Fenntarthatósági díjra készültek. Arra nem is gondoltak, hogy a legmagasabb elismerést kapják – részletezte Szelesné Kása Ilona ökoművésztanár.

– Az ökohímesek elkészítésekor mindent a fenntarthatóság jegyében csináltunk. Arra törekedtünk, hogy a lehető legkisebb ökolábnyomot hagyjuk magunk után. Így a csomagolásra is nagy hangsúlyt fektettünk. A gyerekek befőttesüvegeket gyűjtöttek, azokra címkéket készítettek és abban árultuk a festett hímeseket. 

A tojások többségét a helyi piacon, kistermelőtől vásároltuk, de az egyik szülőtől is kaptunk ajándékba fürjtojásokat.

 Ezeket a magunk termelte festőnövényekből készített festékekkel festettük. Az így készült mintegy 250 ökohímest adtuk el a budapesti vásáron. A gyerekek a zsűri tagjainak és az érdeklődő vásárlóknak szívesen mesélték el, hogy melyik tojást melyik festőnövénnyel színezték, és azt is, hogyan készítették az aranyirókás hímeseket. Szárított növényeket is vittünk magunkkal, hogy azokat is be tudjuk mutatni. Sőt virágmagokat is árultunk. Azokat a magokat, amelyeket az iskolai Színes Kertből gyűjtöttünk össze – részletezte a diákvállalkozás mentora, aki azt is elmondta, hogy a vásáron befolyt összeget a diákok kapják meg. Az előzetes számítások azt mutatják, hogy a fejenként befektetett ötszáz forintjuk többszörösen megtérül.

Szelesné Kása Ilonától azt is megtudtuk, hogy a SzínesKert21 Diákvállalkozás alapja az iskolában kialakított Színes Kert.

– A célunk, hogy a kertből a lehető legtöbb szolgáltatást és terméket kihozzuk. Így például a szolgáltatásként megtanítjuk a gyerekeket és a felnőtteket nemezelni vagy festőnövényékkel tojást festeni. A Színes Kert ugyanis onnan kapta a nevét, hogy abban főként festőnövényeket termesztünk, de megtalálhatóak benne gyógy- és fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek is – részletezte a vizuális- és környezetkultúra-tanár, akinek a kezdeményezésére, egy mintaprojekt keretében valósult meg a Színes Kert. A népi iparművész – akit főként a festőnövényes, levélrátétes és aranyírott tojásai tettek közismertté – a kert kialakítását is a művészetek felől közelítette meg, és az országban egyedülálló kezdeményezést ma már több iskola is átvette.

Mindezek mellett Szelesné Kása Ilona a közelmúltban létrehozta a SzínesKert Alapítványt is, melynek fő célja, hogy a gyerekeket bevonzza a kertbe, és megtanítsa nekik, hogyan kell ökológiai módszerekkel kertészkedni. 

Célja eléréséhez mindig kitalál valamilyen újdonságot, ha másként nem megy, akkor igyekszik a művészeteken keresztül becsábítani a diákokat a kertbe.

– Rá kell vezetni a gyerekeket arra, hogy mennyire fontos a gazdálkodás, az önellátás, főleg itt vidéken. Meglátásom szerint ugyanis nem mindenki tud majd olyan szakmát választani, amiből meg tud élni. A kert azonban számtalan lehetőséget rejt. Fontos számomra az is, hogy a Színes Kert módszerét, vagyis a művészeteken keresztül való kertészkedést az egész országban megismerjék és elsajátítsák – összegezte Szelesné Kása Ilona, aki nyáron országos tábort szervez JAM-mal közösen. A táborban a körkörös gazdasággal ismerkedhetnek meg a felsőtagozatos diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában