Tavasz

2022.04.18. 13:36

A Kiskunsági Nemzeti Park területén sárga és lila színekben pompázik az apró nőszirom

Kertünkben májusban virágzó, nagytermetű nemesített nőszirmokat mindenki jól ismeri. Hazánkban nyolc vadon élő nősziromfaj fordul elő, közülük hat a Kiskunságban is él.

Várkonyi Rozália

Apró nőszirom Apajpusztán. Fotó: Kiss Mónika

A mocsári nőszirom élénksárga színben virágzik a mocsárréteken, mocsarakban, a magassásokban. A szibériai nőszirom viszont leginkább a lápréteken fordul elő, a nála ritkább fátyolos nőszirom láprétek és enyhén szikes rétek száraz gyepek felé mutató szegélyében nő meg. A homoki nőszirommal viszont a nyílt homokpusztagyepjeinkben honosak, a zártabb homoki gyepjeinken, száraz tölgyesekben a tarka nősziromra, míg a löszpusztagyepeinken az apró nősziromra bukkanhatunk – derül ki a Kiskunsági Nemzeti Park közleményéből

A magyar nőszirom a 20 forintos érménken is látható, de ez a növény a Duna-Tisza közén nem él meg, csak Észak-Magyarországon, míg a pázsitos nőszirom szintén csak domb- és hegyvidékeinken fordul elő. 

A nyolc hazai faj közül mindössze a mocsári nőszirom nem védett, míg a magyar nőszirom fokozottan védett.

A nőszirmok közül a legkisebb áprilisban virágzik, mindössze 10-15 centiméter magasra nő az apró nőszirom. Virágai leggyakrabban lilák vagy sárgák, de fehér, világoskék, barnásvörös vagy vajszínben is fellelhetőek.

Levelei 1–2 centiméter szélesek és laposak, amelyek középtájon kissé kiszélesedők, gyakran erősen íveltek, sűrűn erezettek. Alacsony szárán a magános virág szinte földön ülőnek tűnik. A lepel csöve 3–5-szörösen hosszabb, mint a magház. Úgynevezett „szakállas” nősziromfaj. Termése háromrekeszű, hosszúkás tok.

Fotó: Kiss Mónika

Ez az apró növény a Kiskunságban elsősorban a szikes pusztáinkba ékelődő löszös magaslatok szegélyében fordul elő (többek között Tiszaalpár, Pusztaszer, Fülöpszállás közelében, Apaj és Tass külterületén), de nem szikesekhez kötődő löszgyepekben is számos szép populációja virágzik a fajnak Kunpeszér, Érsekhalma-Nemesnádudvar, Baja, Röszke térségében.

A nőszirmok gyökerét az ókorban gyógyszerként használták, köhögés, hasfájás, kígyó- és skorpiómarás ellen, emellett pedig szépítőszerként, a mai pirosítók előszeleként alkalmazták, hiszen a benne lévő kalcium-oxalát tűkristályok miatt kipirosodott a bőr. 

A viktoriánus korban a nősziromport az édességeknek kölcsönzött aromájáért kedvelték, illetve gyógyászati alkalmazásai is voltak. 

Napjainkban főként kozmetikai összetevőként használják a kék vagy kerti nőszirom szárított gyökérének őrleményét: parfümök aromájának és színének a rögzítésére alkalmas, továbbá illatosító púderek, és – gyengéd fogfehérítőként – fogkrémek összetevője lehet.

Fotó: Kiss Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában