Borverseny

2022.04.18. 07:00

A keceli diáklány kövidinkája aranyérmet szerzett

A közelmúltban Kállay Miklós professzor elnöklete mellett megtartották az első országos kövidinka borversenyt Szegeden.

Barta Zsolt

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

 A Homokhátság déli részéről elterjedt fajta versenyére négy borvidék (a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Csongrádi és a Szabadka-Palicsi) 27 borászat (17 borászati üzem és 10 kistermelő) 42 termékét nevezték. A kiskőrösi térségből a keceli Nyírő Zsuzsanna szerepelt a legjobban, ő ugyanis az aranyérmesek között a második legtöbb pontot szerezte. Ő a Petőfi Sándor Gimnázium és Szakgimnázium leendő bor- és pezsgőgyártó technikusa. Tanára, Filus János javasolta, hogy a vizsgaborát, a kövidinkát nevezze a versenybe. 

Nyírő Zsuzsanna a díjnyertes kövidinkájával. Fotó: Barta Zsolt

Zsuzsanna a hazai fehérborokat kedveli, ezért készítette a tavaly ősszel Imrehegyen szüretelt szőlőből a terméket. Mint mondta, tetszik a bor íze és a zamata. A szüret után másfél óráig a héján áztatta a szőlőt, hogy így több ízaromát kapjon majd a nedű, majd a legkorszerűbb technológiával készítette el az italt. A csirkés ételekhez ajánlja Nyírő Zsuzsanna a kövidinkát. Nyártól a pályafutását az imrehegyi Béla Borászatban folytatja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában