Galériával

2022.04.08. 18:08

A generációk kölcsönös megértéséről szólt a kecskeméti konferencia

Generációk a családban címmel rendezett konferenciát a Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége pénteken, a Hírös Agórában. A tanácskozáson szakterületük jeles képviselői adtak elő egyebek mellett az időskorról, a generációk kapcsolatáról és az idősek társas viszonyairól.

Horváth Péter

Az érdeklődők arról is hallhattak előadást, hogy a nemzedékek miként élhetnek konfliktusmentesen egymás mellett. Fotó: Bús Csaba

Kormányosné Makai Eszter, a Szövetség elnöke elmondta, hogy egy évvel indult el egy olyan pályázati projekt, ami a konferencia anyagi hátterét biztosította. Mint fogalmazott, a tanácskozást azért szervezték, hogy kicsit jobban értsék mit jelent ma a hat generáció együttélése, és rálássanak arra, miért tűnik úgy, hogy több a súrlódás a mai generációk között, mint régen. Ennek megvilágítására a nemzedékek egymás iránti megértése is javulhat.


A konferenciát Lévai Jánosné tanácsnok nyitotta meg. 

– Önök egy olyan közösséget alkotnak, amely nélkül társadalmunk nagyon szegény lenne. 

Tapasztalataikat átadják a fiatalabb generációnak és példát, szeretetet adnak 

– hangsúlyozta Lévai Jánosné, hozzátéve, hogy szakértők szerint egyszerre veszély és lehetőség több generáció együttélése. Ehhez mindenképpen szükségesek a békés egymás mellett élés keretei, így mindenki biztonságban érezheti magát egy generációs nagy családban. Az idősek számára támasz a középső réteg, nekik pedig segítség a nagyszülők nemzedéke. Mindezzel és a nagyszülők szeretetével a gyerekek gazdagodnak.


– Ehhez a határok tisztázottságára van szükség. Ahhoz, hogy mindenki tudja a generációs nagy családban, hogy mibe szólhat bele, mi az ő területe – fogalmazott Lévai Jánosné, kiemelve: a generációk együttélésének főszabálya kommunikáció – nem megérteni kell egymást, hanem meghallgatni és különösen fontos a csapatmunka.

A délelőtt folyamán generációkutatók adtak elő.


Steigervald Krisztián generációs szakértő előadásában bemutatta a hat generációt és arról beszélt, hogy a nemzedékek miként élhetnek konfliktusmentesen egymás mellett. Az előadó a megértés fontosságát hangsúlyozta. Állítása szerint a generáció nem életkori kategória, hanem arról szól, hogy az egyén milyen földi valóságba születik és milyen tapasztalatokat szerez élete első hét évében. 

Drasztikus különbség van a nagyszülők, szülők és a mai gyerekek tapasztalatai között. 

Attól függően, ahogy a személy mikor születik, kihat arra, hogy milyen készségeket, képességeket szerez. Rávilágított, hogy a mai idősekétől gyökeresen eltérő gyerekkort kaptak a mostani gyerekek, ezért jelentősen különböznek is tőlük.


Bereczki Enikő ifjúságkutató a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatásairól beszélt.

Dr. Huszti Éva, a Debreceni Egyetem oktatója a társadalmi kapcsolatok szerepéről beszélt az aktív időskorban. Dr. Harsányi Ernő nyugdíjas tanár a harmonikus időskorról osztotta meg gondolatait. Délután a Demencia Akcióprogramot és a CédrusNet programot mutatták be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában