Megyei összefogás

2022.03.02. 06:50

Több tonna adománnyal indulnak a határ mellé Halasról

Kiskunhalasról több tonna élelmiszer-adománnyal indul útjára szombaton egy humanitárius konvoj az ukrán határ menti településekre. A halasiakon kívül összefogtak a kelebiai, a kiskunmajsai, a kisszállási, a kunfehértói, a jánoshalmi és a bácsalmási emberek is, akik szintén adományokkal segítik a bajbajutottakat. Majsára pedig már megérkeztek az első háborús menekültek.

Pozsgai Ákos, Tapodi Kálmán

A kiskunhalasi városházán is gyűjtik az adományokat Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Halas környéki települések is alighanem eddigi legnagyobb humanitárius akcióikat szervezik ezekben a napokban. Özönlenek a különböző felajánlások magánszemélyektől, civil szervezetektől, iskoláktól, vállalkozásoktól és cégektől. 

– A kiskunhalasiak a segélyprogramjukat a helyi Karitász szervezettel, a Vöröskereszt helyi csoportjával, a katasztrófavédelem kirendeltségével és a környező településekkel összefogva, összehangolva szervezik – közölte hírportálunkkal Kuris István László alpolgármester.

Kiskunhalason, a Baky-kastélyban nemrégen kialakított új hajléktalanszállón – amely egyelőre még nem üzemelt be, és úgy tűnik, hogy nem is fog a rendkívüli helyzet miatt – a háborúból menekült családok számára alakítanak ki fogadóhelyet.

– Kisszálláson, a helyi önkormányzati konyhán készítenek kétszázötven darab rántott húsos szendvicset, emellett a polgármesteri hivatal dolgozói is gyűjtenek adományokat – közölte Rozsnyai Attila polgármester, aki elmondta, hogy a művelődési házban és a helyi óvodában is gyűjtik az adományokat, amiket a halasiakkal együtt visznek el az ukrán határ közeli településekre.

Ván Éva szépségszalon és Simon Kamilla szépségszalonjába is a Székely utca 4. szám alatt. Az elsők között indítottak gyűjtést Kiskunhalason a háborúból menekülők számára. Mostanra egy kisebb szobára való adomány gyűlt össze, amit az önkormányzat szombat reggel induló humanitárius konvoja szállít majd a magyar-ukrán határ menti településekre. Fotó: Pozsgai Ákos

Bácsalmáson szintén a helyi művelődési házban várják az adományokat a kárpátaljai testvérváros, Tiszacsoma lakói számára. A felajánlott élelmiszereket és tisztálkodási szereket hamarosan útnak indítják. Jánoshalmán szintén a Kárpátalján lévő testvértelepülés, Rafajnaújfalu számára gyűjtenek adományokat.

– Antal József polgármesterrel a háború kitörése után beszéltem, biztosítottam róla, hogy mi, jánoshalmiak készen állunk segítséget nyújtani – mondta el a baon.hu-nak Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere, aki arra kéri a jánoshalmiakat, hogy adományaikat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi irodájába juttassák el. – Szükség esetén Jánoshalmán is tudnak befogadni a háború elől menekülőket – tette hozzá a polgármester.

– Kunfehértó is csatlakozott a kiskunhalasi gyűjtéshez – közölte Huszár Zoltán, a település polgármestere. A faluban a Kunfehértói Közösségi Színtér és Könyvtár épületében lehet leadni az adományokat, valamint a Magyar Vöröskereszttel egyeztetve, az üdülőtelepen lévő sporttáborban ötvenöt főt azonnal tudnak fogadni, ahol fűtött szállással várják a háború borzalmai elől menekülőket. – Szükség esetén további hetven menekültet tudnak elhelyezni – tájékoztatott a polgármester.

Kelebián első körben közel száz kárpátaljai magyar befogadását szervezik, ehhez tartós élelmiszerek, konyhakész ételek, tisztálkodási szerek, pelenkák, gyermekruhák, ágyak, szekrények, ágyneműk, takarók felajánlását várják a szervezők.

Kiskunmajsán és a kistérség településein – Csólyospáloson, Jászszentlászlón, Kömpöcön, Móricgáton és Szankon – is felkészültek az Ukrajnából menekültek befogadására, illetve segítésére.

A települések polgármestereinek keddi kömpöci tanácskozásán is napirenden volt a menekültekről történő gondoskodás. A régióban mintegy száz menekült elszállásolását tudják megoldani. Majsára kedden tizenhat főt, négy nőt és tizenkét gyermeket vártak.

– Mi itt mindannyian egyetértettünk abban, hogy nekünk társadalmi felelősségünk és emberi kötelességünk az, hogy segítsünk a bajbajutottakon. A szállás, az ellátás megszervezése most a feladatunk, de gyűjtést is szervezünk mindegyik településen. Ruhaneműket, tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket is várunk, de játékokra is szükség lesz, hiszen nyolc hónapos–12 éves korú gyermekek is érkeznek az első csoporttal. Mindenre szükség van, ami a mindennapi élethez szükséges, így mosógépekre is. Szállásokkal most jól állunk, hiszen a Jonathermál Zrt. három vendégházat ajánlotta fel, ahol 24 főt tudunk elhelyezni. Köszönjük, hogy magánszemélyek is felajánlották a 8-15 fő fogadására alkalmas apartmanjaikat. Az ideérkezőkről való gondoskodás a mi dolgunk és feladatunk. Arra kérünk mindenkit, osszuk meg ezt a felelősséget és kötelességet, vegyenek részt és vállaljanak szerepet ebben! – kérte Patkós Zsolt majsai polgármester, akitől megtudtuk, hogy a város egy elkülönített számlát is nyitott, Kiskunmajsa segít elnevezéssel, ahová várják a pénzadományokat. A Kiskunmajsa segít elnevezésű számlaszám: 11732143-15339010-10380004.

Gyűjtőpont a városháza portáján

Kiskunhalason is elsősorban tartós élelmiszereket, tisztál­kodó­szereket, gyermekruhákat, női higiéniai szereket, tiszta pokrócokat, használt, de még jó állapotban levő ruhákat várnak. A legnagyobb gyűjtő­pont a városháza portáján található, ide várják az adományokat hétfőtől csütörtökig naponta 8 és 18 óra között. Emellett gyűjtőpontot alakítottak ki a moziban is, valamint a közösségek házában is várják az adományokat. A város több iskolájában és magánvállalkozásoknál, cégeknél is gyűjtésbe kezdtek a munkahelyi közösségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában