Baja / Galériával

2022.03.29. 16:29

Szijjártó: fontos cél a magyar építőipari vállalkozások versenyképességének javítása

Kedden tartották a Bácska-Logistik Kft. bajai térkőgyártó üzemének átadását, amelyen részt vett Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője is. A Bácska-Logistik Kft. 2,2 hektáron épített térkőgyárat, amivel 40 új munkahelyet teremtettek. A 2,2 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 465 millió forintnyi támogatást biztosított.

Márton Anna

Balról jobbra: Barcsák Róbert cégtulajdonos, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Zsigó Róbert államtitkár közösen járták be az üzemet Fotó: Márton Anna

Barcsák Róbert tulajdonos, igazgató elmondta, hogy két térkőgyárat építettek, ahova a legmodernebb technológiákat szerezték be. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a saját termékek gyártását is el tudják kezdeni. A Bácska-Logistik Kft. a dél-magyarországi térség egyik legnagyobb ásványianyag-ellátó cégévé vált.  

 

Az építőiparnak is nagy szerepe van a magyar gazdaság fejlődésében, fogalmazott beszédében Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. 

– A cél a továbbiakban is az, hogy a magyar tulajdonban lévő építőipari vállalkozások versenyképessége javulni tudjon az elkövetkezendő időszakban 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

 

A Bácska-Logistik Kft. 2011 óta foglalkozik ömlesztett áru szállításával, kavicsbányászattal, valamint beton- és aszfaltgyári alapanyagok gyártásával és értékesítésével. 

Az elmúlt évek alatt a vállalkozás a térség meghatározó szereplője lett az alapanyagellátásban a betongyártók, építőanyag kereskedők, beton előre gyártók, valamint építőipari kivitelezők körében, hangzott el a rendezvényen. 

Árbevételük és eredményességük dinamikusan nő.

– A beruházás lehetőséget ad, hogy a cégünk által nyújtott szolgáltatások összessége egy termékben jelenjen meg. A kavicskitermelés, az osztályozás, a szállítás, a gyártás és a vevőkhöz történő kiszállítás tette lehetővé a meglévő munkavállalók megtartása mellett, a jelentősebb számú létszámbővítést – fogalmazott Barcsák Róbert, tulajdonos.

A beruházásnak köszönhetően immáron két impozáns, a mai technológiának megfelelő automata gyártósort építettek ki, és 40 új munkahely létesült. A két üzem összesen napi 4000 négyzetméter térkövet tud legyártani.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy országosan és helyben is van mire büszkének lennünk. Rámutatott arra, hogy 2010-ben kiszolgáltatott, eladósított, a csőd szélére sodort országot vettek át az akkori kormányzattól és az elmúlt 12 esztendőben sikerült megerősíteni a gazdaságot. Több mint egymillió új munkahelyet teremtettek. Családbarát országot hoztak létre és folyamatosan megvédik a déli határt, ami a bajaiknak mindenképpen fontos.
 

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a közös munkának megvan az eredménye. 

– Az elmúlt négy esztendőben Bajára 17 milliárd forint, a környező településekre 19 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. A gazdaság szereplőinek ahhoz, hogy korszerűsítsék az üzemeiket, 16 milliárd forint támogatás érkezett. Összesen 59 milliárd forintnyi támogatás jutott a Bácskába. Ez a beruházás új munkahelyeket teremt, és hozzájárul ahhoz, hogy a helyi gazdaság megerősödjön. A kormányzati támogatások azért voltak fontosak, hogy mindannyian tudjunk egyet előre lépni – hangsúlyozta Zsigó Róbert.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy honnan indultak, és most hol tart az ország. Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt 12 esztendő a válságok kora volt. 

– Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy a magyar emberek munkájának köszönhetően mégiscsak le tudtuk fektetni egy gyorsan és kiszámíthatóan növekedő gazdaság alapjait – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy 2021 a magyar gazdaság legsikeresebb éve volt. Négy olyan rekordot döntött meg a magyar gazdaság a tavalyi esztendőben amelyek közül egynek a döntése is megsüvegelendő teljesítmény.

– Soha annyi beruházás nem indult el egyetlen esztendő leforgása alatt Magyarországon mint 2021-ben. Soha annyian nem dolgoztak még Magyarországon a rendszerváltás óta, mint tavaly (4,7 millió ember),  a 2010-es évhez képest egy millióval több. 

Szijjártó Péter hozzátette azt is, hogy  sikerült teljesíteniük az ígéretet, mely szerint a világjárvány alatt minden olyan munkahely helyett, amely elveszett, teremtenek legalább egy újat. 

 

– Van még egy fontos rekordunk, ami az exportra vonatkozik: 119 milliárd eurónyi exportot tudott felmutatni tavaly a gazdaság, ami a világon a 34. legjobb teljesítmény. Ez világosan megmutatja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége továbbra is megfelelő pályán van – sorolta a miniszter.
 

Végül arról is beszámolt, hogy Bács-Kiskun megyében a kormány által meghirdetett beruházásösztönzési program keretében 68 beruházást jelentettek be összesen 90 milliárd forint értékben, amelyek hozzájárultak 17 700 munkahely megőrzéséhez. A megyében a munkanélküliség 2010-ben 11 százalékon állt, ez mára 4,5 százalékra csökkent, míg az ipari termelés ugyanezen időszak alatt 650 milliárd forintról 2700 milliárdra nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában