Lakodalmas sütemény

2022.03.04. 06:50

Süteményes könyvet készít a kunszentmiklósi értéktárkör

Nagy fába vágták fejszé­jüket a kunszentmiklósi értéktárkör tagjai. Könyvet kívánnak megjelentetni a tájegységre jellemző hagyományos lakodalmas süteményekről.

Gulyás Sándor

Sorra készültek el az ízletesebbnél ízletesebb édességek Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A hagyományos lakodalmas menü elemei az ország különböző településein eltérhetnek egymástól. Ez alól Kunszentmiklós sem kivétel. A helyiértéktár-kör tagjai jelenleg azon dolgoznak, hogy megmentsék az utókornak a legfinomabb sütemények receptjeit.

– Az értéktárklubot 2019 őszén indította el a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság. A foglalkozások célja, hogy összegyűjtsük a környékre jellemező hagyományos ételek receptjét és megtanuljuk azok elkészítési módját. Az elmúlt majd három esztendő alatt kipróbáltuk és megtanultuk többek között az igazi magyar levestészta, a lúdgége, a kulcsos, a mézeskalács elkészítését. Tavaly ősszel jutottam arra az elhatározásra, hogy a tájegységre jellemző lakodalmas süteményeket vegyük sorra. Ekkor született meg a könyvecske ötlete is, melyben a receptek, illetve az édességeket ábrázoló képek mellett az esküvői szokások és az eseményhez kapcsolódó történetek is helyet kapjanak – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a kör vezetője.

A munka tavaly szeptemberben indult, a kétheti rendszerességgel megtartott foglalkozásokon a tagok hozzáértésének és tapasztalatának köszönhetően sorra készültek el az ízletesebbnél ízletesebb édességek.

– A szárazsüteményekkel kezdtük, és ahogyan az asszonyok hajdanán csinálták, haladtunk előre. Ahány ház, annyi szokás, ezért néha hosszú időbe telt, míg sikerült megegyezni a végleges receptben és az elkészítési módban. Legutóbbi foglalkozásunkon zserbót és hólabdát készítettünk. A Lakodalmas apróságok című kiadványban természetesen több különlegesség is megtalálható lesz, például kulcsos kalács, vagy a pörkölttorta, ami a harmincas évektől a lakodalmak kedvenc édességének számított. Az esküvői hagyományok esetében kiemelt helyet kap a Kunszentmiklóson honos lakodalmas „töröközés” szokása. A lakodalmakon álruhás, álarcos hívatlan vendégek tűnnek fel. A maskarába bújt látogatók, akik ugyan nem tartoztak a rokonsághoz, kapnak enni, inni és még táncolhatnak is. A Kiskunságban e népszokásoknak különös arculatuk van, központjának Kunszentmiklós tekinthető, ahol a különösség a szokáshoz kapcsolódó szövegekben is megnyilvánul. A hívatlan látogatók fehér szövetből készült álarcot viselnek. A „törökök”, amellett, hogy szórakoztatják a násznépet, (jó) hírét is viszik a lakodalomnak – tette hozzá Vassné Kelemen Ágnes.

Az értéktárkör tagjainak még nagyon sok dolga van, hogy összeállítsák a „Lakodalmas apróságok” című kiadványt. A könyvecske, az anyagi lehetőségektől függően, leghamarabb az év végére készülhet el.

A zserbó elkészítésének módja

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 egész tojás, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, citromlé, 5 dl tej, 2 dl tejföl. Az élesztőt fölfuttatjuk, a hozzávalókkal összegyúrjuk, hogy jól nyújtható legyen. Négy részre osztjuk, negyedórát pihenni hagyjuk, közben a 25 dkg darált diót a 20 dkg cukorral összekeverjük. Minden lapot baracklekvárral bekenünk és cukrozott dióval megszórunk, végül megszurkáljuk és 1 órát kelesztjük a tepsiben. Sütés után, ha kihűlt, csokoládémáz kerül a tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában