Fejlesztés

2022.03.28. 19:55

Soltvadkert legnagyobb beruházása valósul meg az elkerülő út megépítésével

A rendszerváltás óta szinte minden évben felmerült az elkerülő út megépítésének szükségessége. Szombaton a kormány zöld utat adott a beruházásnak. Mintegy 8,8 kilométer út épülhet meg csaknem 16 milliárd forintból Soltvadkerten. Erről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délután a vadkerti művelődési házban.

Font Sándor (jobbra) arról is beszélt, hogy jelenleg három nagy projekt erősíti a település gazdasági erejét Fotó: Barta Zsolt

Északról és keleti irányból kerüli el majd az az út Soltvadkertet, amely megépítéséhez 16 milliárd forintos keretet biztosít a magyar kormány. Ezt Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hétfő délutáni sajtótájékoztatón Soltvadkerten. Hangsúlyozta: a magyar kormány 2020 végén összesen 82 milliárd forintot biztosított a kiemelt társadalmi igényű közútfejlesztések tervezésére és engedélyeztetésére, ami háromezer milliárd forint értékben újabb közúti beruházást alapoz meg. 

 

Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Bács-Kiskun megye két legforgalmasabb útja az 53-as és az 54-es főút. A két út Soltvadkerten mintegy öt kilométeren, közös pályatesten halad, amelyet naponta 12-14 ezer jármű használ. Ez több mint sok esetben a hatos autópályán haladók összessége. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg három nagy projekt erősíti a település gazdasági erejét. 

Az egyik az elkerülő út, amelyen 2024. végétől közlekedni lehet. A másik nagy munka Budapest Belgrád vasútvonal korszerűsítése. Elmondása szerint egy órányi vonatozással lehet majd Budapestre eljutni. A harmadik pedig egy olyan ipari park kialakítása, ahol több cégnek is helyet biztosítanak, ott pedig a vadkerti fiatalok találhatnak biztos megélhetést. 

Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő kifejtette: a 16 milliárd forint összegű beruházással Soltvadkert történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg. Mint mondta, a hatalmas forgalomnak ő is az egyik elszenvedője a településen. Az utcáján megy keresztül a Kelebia – Kecskemét közötti teherautó forgalom. Nem csak zajos, de kiállni autóval szinte kész csoda. 

Hangsúlyozta nem fog kihalni a város, ha csökken a forgalom, csak élhetőbbé válik majd a települése. 

Temerini Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón átvéve a szót a képviselőtől arra hívta fel a figyelmet, miszerint a település a borászatok, a Vadkerti–tó, a jól ismert cukrászda miatt turisztikai célpont. A kisvárosi lét válik kellemesebbé, ha a kamionok elkerülik a várost. Jelenleg már folynak az értékbecslések, mintegy 296 ingatlan megvásárlására adnak ajánlatot a projekt intézői, mintegy 60 hektárnyi területet vásárolnak majd meg. 

A soltvadkerti körforgalomban találkozik a Bajáról,a Kiskőrösről, a Kelebiáról és a Kecskemétről vezető főutak Fotó: Barta Zsolt

Nyúl Zoltán a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese is szót kapott a tájékoztatón. Ő elmondta, hogy az elkerülő Kiskőrös felőli oldalán egy 47 méter hosszú felüljáró keresztezi majd az új vasútvonalat. Összesen öt körforgalmi csomópontot is kiépítenek, amelyek a forgalmat koordinálják. A Kossuth utcába, amelyet majd lezárnak a jelenlegi formában, összekötik az elkerülő úttal. Ennek a hossza 800 méternyi lesz. 

 

A szakember szólt a természetvédelmi kérdésekről is. Összesen 35 madárfajt számoltak össze, amelyből 29 védett, ezek fészkelő helyeit megóvják az építkezés során, illetve olyan magas kerítést építenek, amelyet ha átrepül a madár, akkor nem csapódhat a járműveknek. Megemlítette, hogy az egyik vízjárta területen az úttest alatt a békák számára átjárókat is kiépítenek majd.

Az elkerülő út térképe Fotó: Barta Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában