Népi hagyomány

2022.03.04. 07:00

Összetartó közösséget alkot a solti néptáncműhely

A Solti Teleki Néptáncműhely egy összetartó közösség, ahol gyermekek és felnőttek is táncolnak, ápolják a népi hagyományokat.

Lencsés P. Anna

A néptáncműhelyben gyermekek és felnőttek is táncolnak. Fotó: Lencsés P. Anna

Történetük három évvel ezelőtt kezdődött, amikor többen a felnőtt korosztályból eldöntötték, hogy összejönnek. Szondi Miklós, az egyesület elnöke elmondta, hogy Néptánckedvelők néven kezdtek el táncolni. Néhány hónap múlva kijutottak Solt erdélyi testvérvárosába, Holtmarosra, egy felejthetetlen, kétnapos, színvonalas néptáncgálára, amelyen a fellépés örök emléket jelentett a táncosoknak, illetve ez az élmény meghozta az igazi közösségi összetartást is az együttesben. Ma már Teleki Néptáncműhely Egyesületként működnek. Szerencsére jelentős számú támogatójuk volt az elmúlt évek alatt, sok helyi vállalkozó és az önkormányzat is anyagi segítséget nyújtott a működésükhöz. Ezekből a támogatásokból tudtak megfelelő ruhákat varratni a különböző tájegységek táncaihoz.

Az elmúlt év szeptemberétől a felnőtt- mellett már gyermekcsoportok is működnek az egyesület égisze alatt. Az ovisok, akik a Teleki Apró elnevezést kapták, illetve a kisiskolások, a Teleki Ifjak.

A csoport szakmai vezetője, Hofmaiszter Anikó így foglalta össze: – Nem volt egyszerű az elmúlt időszak, a pandémia rányomta a bélyegét az együttesünk életére. Amikor csak lehetett, folytattuk a próbákat, de sok rendezvény, így fellépés is elmaradt. Ennek ellenére folyamatosan szélesítettük repertoárunkat. A felnőttek jelenleg hat koreográfiát sajátítottak el, a legkisebbekkel játékfűzést tanulunk, és az iskolások is most tanulják a második táncot. Terveink szerint részt veszünk solti városi rendezvényeken, legközelebb egy húsvéti programra készülünk a Vécsey parkban. Jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli települések, Kunszentmiklós, Adacs, Szabadszállás, Fülöp­szállás és Szalkszentmárton néptánccsoportjaival. Kölcsönösen meghívjuk egymást rendezvényeinkre.

– Évzáró gálaműsorra is készülünk. Szeretnénk kedvet csinálni a néptánchoz, illetve tánccsoportunk létszámát tovább bővíteni, ezért folyamatosan várjuk a gyermek- és felnőttjelentkezőket – mondta végül az együttes szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában