Galériával/Videóval

2022.03.26. 19:55

Méltó körülmények közé került a család- és gyermekjóléti központ Kecskeméten

Több mint három hete már az új helyén, a Rudolf laktanyában, egy gyönyörűen felújított épületegyüttesben működik a család- és gyermekjóléti szolgálat és központ Kecskeméten. Szombaton tartották a hivatalos projektzárót, sportbemutatókkal és családi nappal egybekötve.

Hraskó István

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (jobbra) megköszönte a projektben közreműködőknek és a központ kollégáinak munkáját Fotó: Bús Csaba

A család - és gyermekjóléti szolgálat és központ korábban a Fecske utcában két, egymástól távolabb lévő épületben működött. Az önkormányzat még 2016-ban 500 millió­ forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el arra, hogy egy új épületbe költözhessen az intézmény. Akkor az a döntés született, hogy a volt Rudolf laktanyában kap helyet. A kinézett, Széktói Stadion felé eső három műemléki épület vigasztalan képet mutatott: a fal sok helyen leomlott, a tető is viharvert volt, egyes részeken beszakadt. Az építkezés során a volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően teljesen megújult. 

A két épület között elhelyezkedő, romos, egykori zárt kispuska lőtér pedig műemlékvédelmi szakértő bevonásával épült újjá, és ki is bővült. 

Az új épületben az intézmény ügyfélforgalmi és a közösségi funkciókat ellátó helyiségei, a két felújított épületben pedig a dolgozói irodák kaptak helyet. A három, fedett átjáróval összekötött, akadálymentesített épületben össszesen 1300 négyzetméteren több mint öven iroda, terem van. Külön szobája van a jogi tanácsadónak, a gyermek és a felnőtt pszichológusnak, barátságos környezetben találkozhat szülő és gyermek a felügyelt és segített kapcsolattartás keretében. A szomszédos 5200 négyzetméteres terület szabadtéri – elsősorban sport- és szabadidős – programoknak, csoportfoglalkozásoknak lehet ideális helyszíne, nehéz vagy a szociálisan hátrányos helyzetű, különösen a csellengő vagy veszélyeztetett gyermekek számára.

 

Folytatódik a fejlesztés

Mint azt Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai irodájának vezetője a szombati projektzáró rendezvényen elmondta: hosszas előkészítés előzte meg a felújítást, az önkormányzati forrásokkal együtt végül 1,3 milliárd forintos beruházás valósult meg.


– Mértékadó időket élünk. Szerencsés nemzedékhez tartozunk, hogy mi adhatunk új otthont a központnak – fogalmazott az irodavezető. Balogh Zoltán a Rudolf laktanya többi részének hasznosításáról is szót ejtett. Már átadták a munkaterületet, hogy elkezdődjön a következő nagy projekt, összesen hat épület – az altiszti, a tiszti, a törzstiszti és három legénységi – felújítása, melyekbe majd a Kada iskola fog költözni, ennek a beruházásnak az értéke eléri majd a 12 milliárd forintot. 

Az Ápoló Klub közelében létesül majd a honvédelmi sportközpont, és hamarosan kezdődhet az egész terület közművesítése. 

Az idei év végére lezárulhat a tervezés, majd a kivitelező közbeszerzésen történő kiválasztása után 2023-tól építik a távhővezetékeket és a villamosvezetékeket. Balogh Zoltán elismerését fejezte ki a városvezetésnek, a tervezőknek, a kivitelezőnek és a projektvezetőnek elkötelezettségükért.

A szakemberek és az ügyfelek is örültek a fejlesztésnek

A barátságos és immár szépen berendezett központban Temesvári Ágnes, a családtámogató szolgálat vezetője vezette körbe a meghívott vendégeket és a sajtó munkatársait. – Március 1-jével kezdte meg itt működését a  család- és gyermekjóléti szolgálat és központ. A költözés nagy kihívás volt, de úgy gondolom, kollégáimmal összefogva nagyon jól sikerült megoldanunk. Hálás vagyok nekik és a városvezetésnek is, hogy mindezt lehetővé tették számunkra – mondta Temesvári Ágnes.


Hozzátette: a szolgáltatások nem változtak, ugyanúgy biztosítják többek között az ingyenes családterápiát, jogi segítségnyújtást, pszichológusi segítséget, kapcsolattartást – csak immár sokkal jobb, mondhatni méltó körülmények között tudják fogadni az ügyfeleket. És ami nem mellékes, a központ munkatársai is jobb feltételek között dolgozhatnak, mint eddig a Fecske utcában.

 

– A családoknak barátságosabb környezetet tudunk biztosítani a kapcsolattartásra, a szobák mellett a kert és a sportpályák is a rendelkezésükre állnak. Ügyfélfogadó irodáink is kibővültek, így egyszerre több ügyféllel tudunk foglalkozni – folytatta Temesvári Ágnes. Kiemelte, hogy tágas közösségi terem is van a központban, és esetkonferenciákat is szervezhetnek egy erre kialakított szobában. 

A távlati terveik között pedig sok gyermekprogram szerepel.

Temesvári Ágnes hozzátette: az ügyfelek is jól fogadták a változást, örülnek a szép környezetnek. Noha már nem a városközpontban vannak, de a Rudolf-laktanyát tömegközlekedéssel is jól meg lehet közelíteni, az autók számára bőven van ingyenes parkolóhely.

Törődnek a hátrányos helyzetű gyermekekkel

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta: képviselői munkája során gyakran találkozik rászoruló családokkal, és ilyenkor mindig szembesül vele, hogy a nehéz körülmények között felnövő gyermekek milyen versenyhátránnyal indulnak az életben.
 

– Nekünk városvezetőknek a legfontosabb feladatunk a szociálpolitikában, hogy ezt a hátrányt lecsökkentsük, és lehetőséget adjunk a gyerekeknek egy jobb életre – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint noha rengeteg a megoldandó feladat, de a mostani beruházás is jelzi, hogy az önkormányzat odafigyel erre a problémára. Dr. Szeberényi Gyula Tamás egyúttal köszönetet mondott a projektben közreműködőknek és a központ kollégáinak munkájukért.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában