Borverseny

2022.03.03. 07:00

Huszonharmadik alkalommal minősítették a benevezett nedűket Akasztón

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a napokban az Akasztói Borversenyt.

Barta Zsolt

Turú Tamás, Oroszi Sándor, Turú Gábor és Gubán Gyula. Fotó: Barta Zsolt

Gubán Gyula, az Akasztói Borbarát Borrend elnöke portálunknak elmondta, hogy idén a faluból és a környékbeli településről mintegy 156 mintát értékelt a zsűri. De ezek mellett a falu testvértelepüléseiről, az erdélyi Krasznáról és a délvidéki Adáról is érkezett mintegy 34 bor. Az egyik krasznai borász egy különleges fehérborral, egy fehér leánykával nevezett. Ez egy erdélyi szőlőfajta, amelyet ismernek a Kárpátok másik oldalán is. A magas minőségű nedű különdíjat kapott.

A megméretésen a legszebb céges és a termelői borokat is méltatta a zsűri. Megtisztelő elismerést kapott a Vinotrade Kft., a Mátra – Bacchus Kft., illetve a csengődi Eszesvin Kft. is.

 

 

A Fehérbor nagydíjat Fehér Béla kapta a cserszegi fűszeres mintájára, a Rozé nagydíjat a termelői kategóriában Martinkovics Tibor vehette át turán boráért, a Vörösbor nagydíjat Turú Tamás késői szüretelésű cabernet franc bora érdemelte ki.Hírportálunk is tudósított a késői szüretről, amelyet a gazda ültetvényén október 26-án rendezett a helyi borrend és a hegyközség. A 22,5 fokos mustból 14,7 alkoholfokos bor készült.

A helyi csúcsbizottság kimagaslónak ítélte ugyancsak Turú Gábor rajnai rizling mintáját, amely egyúttal egy évre a falu zászlósbora címet is elnyerte.

 

Ez a bor nemcsak kiváló minőségű, de megfelelt a zászlósborválasztás szabályainak. Azaz akasztói termőhelyen szüretelték és akasztói pincészetben kellett feldolgozni. A borverseny díjátadásán több mint kétszáz nevező és vendég vett részt. Az ünnepi vacsorán – csakúgy, mint máskor – sziki birkából készült pörköltet fogyasztottak. A rendezvényen köszöntötték Kisléghyné Ágnest, aki 23. alkalommal segítette a borverseny megrendezését. Ő az idén vonul nyugdíjba a faluház alkalmazottjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában