Baja

2022.03.05. 06:50

Hosszasan tárgyalták a képviselők a költségvetést

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elfogadták a város idei költségvetését. A büdzsé tárgyalása során a Fidesz–­KDNP képviselőcsoportnak volt egy javaslata, ami az értékesítésre sorolt ingatlanokkal volt kapcsolatos, pontosabban két ingatlanra vonatkozott, amit végül a testület elfogadott.

Márton Anna

A bajai képviselő-testület elfogadta a város költségvetését. Fotó: Márton Anna

A költségvetés-rendelet tervezetébe ismételten felvételre került a Táncsics Mihály utcai ingatlan, illetve a belvárosi közösségi ház értékesítésre történő kijelölése. Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője portálunknak hangsúlyozta, hogy ezekkel az ingatlanokkal kapcsolatban már az elmúlt évben is több alkalommal folytattak vitát a képviselő-testületi ülésen.

– Az, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben adott esetben nincs arra anyagi lehetőség, hogy ezeket az ingatlanokat – elsősorban a közösségi házra gondolok (ami frekventált helyen van) – most nem lehet fejleszteni, ez nem jelenti azt, hogy adott esetben a következő évek során, amikor a város anyagi lehetőségei ezt megengedik, vagy egy olyan pályázati lehetőség nyílik meg, amellyel a város kedvezően tud élni, ne hasznosítsuk ezt az ingatlant. Hiszen a gyermekeink és unokáink számára szóló hasznosítás lenne. Ha kikerül a város vagyonának köréből az épület, onnantól kezdve a város ezekkel a lehetőségekkel már nem tud élni. Mi azért ragaszkodunk ehhez, mert ezt az ingatlant remélhetőleg olyan módon tudjuk majd hasznosítani, ami a jövő nemzedék céljait szolgálja és számukra teremt majd igazi közösségi helyet – mondta hírportálunknak Kámánné dr. Bari Bernadett frakcióvezető.

Ezt a javaslatot a képviselő-testület elfogadta, és a belvárosi közösségi ház, valamint a Táncsics Mihály utcai épület lekerült az értékesítésre kijelölt ingatlanok listájáról.

Ezenkívül a költségvetés tárgyalása során elhangzott, hogy a város az elmúlt évben a kieső bevételeinek kompenzálására megkapta azt az 560 millió forintos kormányzati támogatást, amit egyébként a tárgyalások során megigényelt. Többször is utaltak arra, hogy az idei évben is számítanak rá, hogy az év második felére talán várható az újabb kompenzáció. Bár erről még hivatalos döntés nem érkezett.

A hosszas ülésezés oka többek között az volt, hogy a várost vezető 9 fős képviselőcsoport mára már kettévált. Különböző érdekkülönbségek voltak az egyes kérdésekben. Ezek a viták nyújtották el leginkább a testületi ülést. Ezzel kapcsolatban Kámánné dr. Bari Bernadett hangsúlyozta: fenntartja a képviselőcsoportjuk azon kérését, hogy a várost vezetők egymás között folytatott nézetkülönbségeikből hagyják ki a Fidesz–KDNP csoportot.

– Mi a kezdetektől fogva hatan képviseljük a Fidesz–KDNP-t a testületben. Ez a frakció ennyi főből áll és így is marad. Mi az egyik vagy a másik csoport véleményétől függetlenül saját álláspontot fogalmazunk meg minden egyes városi kérdésben. A jövőben is így történik majd. Amiről azt gondoljuk, hogy a bajai lakosoknak a javára válik, természetesen támogatjuk. Erről szól a munkánk is, hogy a bajaiakat képviseljük a testületben. Egyébként belharcokban nem szeretnénk részt venni, sem egyik, sem másik oldalon. Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert elő szokott fordulni, hogy a közösségi oldalakon próbálják különböző kommunikációs csavarokkal egyik vagy másik oldalt összemosni a Fidesszel, és ezt mi nagyon nem szeretnénk, ha fennmaradna ez a gyakorlat.

A költségvetés tárgyalása során Csubákné Besesek Andrea (Fidesz–KDNP) képviselő elmondta, hogy hiányolta a költségvetési tervből azt a korábbi támogatást, amivel a bajai nyugdíjasoknak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek éves szinten 10 ezer forintos támogatást biztosított az önkormányzat. Mint fogalmazott, ezzel is megbecsülték őket. A képviselőnő ezt az összeget hiányolta a költségvetésből és arra biztatta a városvezetést, hogy mindenféleképpen térjenek vissza ehhez az elképzeléshez, mert ez fontos eleme volt a költségvetésnek.

– A képviselő-testület minden tagjának elsődleges célja, hogy Baja városának stabil és takarékos költségvetése legyen – fogalmazott Nyirati Klára polgármester. Ebbe semmiféle pártpolitikát nem szeretnének belevinni. Baja város 2022-es évre előterjesztett költségvetési összege kicsit több mint nyolcmilliárd forint. A költségvetés összeállításánál alapvető szempont volt, hogy biztosítva legyen a költségvetés egyensúlya és a stabilitás. A város éves költségvetése magában foglalja az intézmények, bölcsődék, óvodák, múzeum és a könyvtár, valamint a polgármesteri hivatal költségvetését is. A költségvetés nagyobb részét kell működésre fordítaniuk, és kisebb részét fejlesztésre, hangzott el a polgármester hozzászólásában. Az arány nyolcvan és húsz százalék. A fejlesztésre félretett összegek alapvetően a tervezéseket és a pályázatok önrészét jelentik.

Amennyiben az önkormányzat pályázatai pozitív elbírálásban részesülnek, akkor a megvalósításhoz szükséges támogatási forrás a későbbiekben lesz beépítve a költségvetésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában