Galériával

2022.03.24. 07:00

Fülöpjakab is viselheti a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet

Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet kapott a 2020-ban született gyermekek száma alapján Felsőlajos, Fülöpjakab és Tataháza. Az elismerések átadását a világjárvány okán bevezetett korlátozások miatt halasztották az idei évre. Munkatársunk a fülöpjakabi ünnepségen járt.

Vajda Piroska

Egy-egy jelképes tűzzománc koronát, emléklapot és játékot kaptak ajándékba a gyerekek. Fotó: Vajda Piroska

A települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám megtartásában, növelésében rejlik. A gyermeknevelés öröme nem csupán hivatás, hanem a család, a közösség ereje, gazdagsága. Ezek a gondolatok vezérelték a kecskeméti székhelyű Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet arra, hogy a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona című programmal kapcsolódjon az országos kezdeményezésű Három Királyfi, Három Királylány családbarát mozgalomhoz, melynek célja, hogy segítsék a fiatal családokat a gyermekvállalásban. 

 

Ennek jegyében hirdette meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házat működtető Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület 2010-ben Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím elnyerését. A díjakat 2012-ben adták át először és már huszonhétre tehető azoknak a településeknek a száma, amelyeket eddig díjaztak. Ezek: Páhi, Érsekhalma, Katymár, Dunatetétlen, Kunfehértó, Petőfiszállás, Lajosmizse, Tázlár, Lakitelek, Nyárlőrinc, Fülöpszállás, Bácsborsód, Városföld, Ágasegyháza, Imrehegy, Tabdi, Kunpeszér (két alkalommal is), Kéleshalom, Ordas, Zsana, Homokmégy, Kömpöc, Mélykút, Újsolt (két alkalommal is), Szalkszentmárton, Drágszél, Dunaszentbenedek. Ezentúl pedig Tataháza, Felsőlajos és Fülöpjakab is viselheti a megtisztelő címet – hangzott el az elismerés átadásán, amit a fülöpakabi faluházban tartottak.

 

 Tóth Imréné, az egyesület vezetőségi tagja elmondta, a címet az a település kaphatja meg, ahol az előző év december 31-én megállapított statisztikai lakossági létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékban emelkedett az újszülöttek száma. Fülöpjakabon a 2020-as statisztikai adatok szerint tizennyolc kisgyermek született. Ők egy-egy jelképes tűzzománc koronát, emléklapot és játékot kaptak ajándékba. A település vezetője, Bodor Sándor pedig azt a táblát vehette át, amely a jövőben hirdeti, hogy Fülöpjakab a megtisztelő Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet viseli.

 

Húsz éve alakult meg az egyesület

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet 2002-ben megközelítőleg száz kecskeméti hölgy alapította. az alapító tagok között megtalálhatók pedagógusok, ügyvédek, pénzügyi, egészségügyi szakemberek, háziasszonyok, nyugdíjas és aktív dolgozó hölgyek egyaránt. Az elmúlt két évtizedben az alapszabályban megfogalmazott céljainkat a keresztény értékek képviseletében végezték. Számos hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlőségét elősegítő, családokat, ifjúságot támogató, határokon átnyúló nemzeti összetartozást erősítő, ünnepeinket, hagyományainkat ápoló kulturális, valamint a gyermekvállalás szépségének népszerűsítését célzó programot valósítottak meg. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában