Bemutató

2022.03.01. 06:50

Filmet is forgattak Jászszentlászló értékeiről

Települési kincsek – helyi értékek Jászszentlászlón címmel forgattak filmet és készítettek könyvet a község értékeiről, melyeket pénteken ünnepélyes keretek között mutattak be a nagyközönségnek. Két új értéket is felvettek a helyi értéktárba: a Nagy Péter és fiai borászat, valamint Provics Ferenc rádió-­gyorstávírász vehette át az erről szóló emléklapot Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől és Nagy András polgármestertől.

Vajda Piroska

Provics Ferenc az emléklapot Lezsák Sándortól vette át. Fotó: Vajda Piroska

A községben hét éve működik a települési értéktárbizottság, melynek feladata, hogy a helybeli értékeket összegyűjtse. Eddig közel ötvenet tartottak érdemesnek arra, hogy bekerüljenek az értéktárba. Egy Hungarikum pályázatnak köszönhetően sikerült ezeket az értékeket kisfilm és könyv formájában is csokorba gyűjteni. A kulturális örökség, az ipari és műszaki megoldások, a sport, az agrárgazdaság, a természeti és épített környezet kimagasló értékei szerepelnek a könyvben és kisfilmben egyaránt – fogalmazott a bemutatón Patyi Norbert alpolgármester.

Ez a könyv elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Kiskunság szívében. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk és a múltban gyökerezve hatással van a jövőnkre. Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ebben a könyvben erre szeretnénk felhívni a figyelmet, segítséget nyújtva és lendületet adva a további értékek felismeréséhez és oltalmazásához – írja a könyv bevezetőjében Nagy András polgármester.

A pénteki bemutatón megismerhette a közönség a helyi értéktárba felvett Nagy Péter és fiai borászat tevékenységét is. Elhangzott, hogy Nagy Péter családi borászata Magyarországon elsőként alkalmazta gazdaságában a grúzok több ezer éves hagyományát: a cserépedényekben, azaz kvevrikben történő borkészítést. Péter egészen a szőlőkultúra őshazájáig, a Kaukázusig utazott, hogy megismerje az ősi módszert, amit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A jászszentlászlói borászok az egyre inkább uniformizálódott borvilágban egy sajátos színfoltot teremtettek. A borászat helyszínét jelentő móricgáti tanyán korábban is több generációra visszanyúló szőlészeti-borászati tevékenység folyt. A Nagy család az épületek megőrzését, felújítását, vagyis a helyi épített örökség védelmét is fontosnak tartja. Tevékenységük mintaadó példa a családi méretű, természetes, kézműves borászkodásra, mely vendéglátással és turizmussal is kiegészül.

Nagy Simon borász és Mészáros László, a helyi értéktár vezetője. Fotó: Vajda Piroska

Tehetsége korán megmutatkozott

A helyi értéktár másik új tagjáról, Provics Ferencről megtudhattuk, hogy 10 éves korában ismerkedett meg a morze­jelekkel Győrök Imre rádiós szakkörében. A kisdiák tehetségére gyorsan fény derült, hisz sorra nyerte a távírász­versenyeket. Hobbiját felnőttként sem hagyta abba. 2016-ban a Magyar Olimpiai Bizottság, a 2015-ös év eredményei alapján, az olimpia programjában nem szereplő, 22 sportág 35 legeredményesebb versenyzőit díjazta, köztük Provics Ferencet, a Jászszentlászlói Sportegyesület rádiós szakosztályának vezetőjét, aki 2015-ben kategóriájában megnyerte a Macedóniában megrendezett gyorstávírász-­világbajnokságot. Majd 2018-ban Kazahsztánban ismét világ­bajnok lett. 2019-ben Bulgáriá­ban szintén megvédte gyorstávírász-világbajnoki címét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában