Környezetvédelem

2022.03.01. 07:00

Begyűjtik a sütőolajat Kecskeméten

Egy 240 literes háztartási használtolaj-gyűjtő edényt helyeztek ki Kecskeméten.

baon.hu

illusztráció

A Budai utcai piac­csarnok portájánál kihelyeztek egy 240 literes háztartási használtolaj-gyűjtő edényt, mely azt a célt szolgálja, hogy a lakosság körében keletkező használt sütőolajat és sütő­zsiradékot összegyűjtse. A Biotrans Kft. jóvoltából létrehozott „CseppetSem!” Programnak köszönhetően, mely 2020 őszén indult útjára, az ország számos helyén telepítettek már ilyen gyűjtőpontokat. A program elsődleges célja a környezetvédelem, hiszen az összegyűjtött anyagot 100 százalékban újrahasznosítják. A gyűjtőedénybe kizárólag zárt csomagolásban adhatják le az elhasznált olajat, zsiradékot – lezárt műanyag palackban vagy befőttesüvegben –, így elkerülhető a kiömlés, szennyeződés veszélye. 

A sütőolajon kívül sütőzsiradékot, kókuszolajat és pálmaolajat is leadhatnak korlátlan mennyiségben. 

Miért fontos a használt sütőolaj összegyűjtése? Mert akár egy liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet is beszennyezhetünk. A háztartásokban évente keletkező több tízezer tonna használt étolaj sajnos többnyire a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. A csatornahálózatba kerülő olaj jelentősen növeli a szennyvíztisztítók leterheltségét, rárakódik a csővezetékek falára és dugulást okozhat. Ha pedig a háztartási szemétbe kerül, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ami pedig még veszélyesebb, ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. 

A piac célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, illetve minden olyan programot támogasson, amely környezetünk érdekét, védelmét szolgálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában