Víz világnapja

2022.03.28. 15:44

A felszín alatti vizek megóvására figyelmeztettek a kalocsai rendezvényen

A Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. a városháza dísztermében tartotta meg a víz világnapjára szánt rendezvényét.

Gábor János

Font Sándor honatya (középen) hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás a legféltettebb kincsünkké tette az édesvizet. Fotó: Gábor János

A múlt heti eseményen az előadások a túlfogyasztással, talajszennyezéssel veszélyeztetett földfelszín alatti vízkészletekre fókuszált. – Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység számtalan helyen túlhasználja, szennyezi őket, holott kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban – hangsúlyozta a Kiskunvíz műszaki igazgatója. 

Szigeti Attila szerint összefogásra van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodhassunk ezekkel a vizekkel. 

Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a klímaváltozás a legféltettebb kincsünkké tette az édesvizet. Természetes vizei a jövőben stratégiai célponttá tehetik Magyarországot: turisztikai értelemben egyre fontosabbá válhat a termálvízkészlet, ivóvízforrásként pedig az évezredek alatt letisztult karsztvíz. 

 

Mindezekkel szemben megjegyezte: a Duna–Tisza közén régóta érzékelhető a talajvízszint süllyedése, de már van esély a helyreállításra is egy gigantikus program keretében. Az évtizedekig tartó projekt három ütemben valósulhat meg, és gátat szabhat a kiskunsági területek sivatagosodásának – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában