Galériával

2022.02.11. 13:58

Több mint háromszáz hallgató végzett az őszi félévben a kecskeméti egyetemen

A hallgatók döntő többsége már az oklevél átvétele előtt tudja, hol fog dolgozni, és a diplomások legnagyobb része végzettségének megfelelő szakmában, az átlag feletti jövedelemmel helyezkedik el - mondta el a kecskeméti Neumann János Egyetem rektora a pénteki diplomaosztón.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Pénteken délelőtt tartották az Izsáki úti campuson a Neumann János Egyetem diplomaátadó ünnepi szenátusi ülését. 

A 2021/2022-es tanév őszi félévében összesen 323 hallgató záróvizsgázott az egyetemen: a GAMF Műszaki és Informatikai Karon 226, a Gazdaságtudományi Karon 78, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon 19. 

A diplomákat dr. Fülöp Tamás rektor és a kari dékánok adták át a hallgatóknak. Nem az összesnek, ugyanis a végzett hallgatók közül összesen 160 volt jelen, azaz a diplomát szerzők fele. Hozzátartozóik az oktatási épület aulájában kivetítőn követhették az ünnepséget. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, dr. Fülöp Tamás és Bánkuty Tamás, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, egyben ugyancsak kuratóriumi tag.

– Ahhoz, hogy egy nemzet ambiciózus céljai megvalósuljanak, éppen ilyen ambiciózus hátországra van szükség, mint ami itt van Kecskeméten. Magyarország csak úgy válhat éllovassá, ha olyan versenyképes szellemi holdudvarral rendelkezik, mint az itt megjelentek köre. Stratégiai céljaink elérésében egyetemeinkre mint a nemzet lokomotívjai kiemelt szerep hárul - mondta köszöntőjében az államtitkár.

Hankó Balázs szerint hazánk akkor állt legközelebb Európa élvonalához, amikor koncepciózus tudománypolitikája volt és befektetett a felsőoktatásba. Hangsúlyozta, az elmúlt években olyan volumenű egyetemi fejlesztés indult el, “amilyet Klebelsberg Kuno minisztersége óta nem látott az ország”.

– A fejlődéshez szükséges innovációhoz elegendő anyagi hátteret is kell biztosítani. Mikor 2014-ben elkezdtük megtenni az első lépéseket a felsőoktatási fokozatváltás érdekében, a felsőoktatási főösszegek csupán fele akkorák voltak, mint ma. Mára eljutottunk oda, hogy az Európai Unió azon tagállamai közé tartozunk, amelyek a legintenzívebben támogatják az egyetemek működőképességét 

- folytatta az államtitkár. 

Hankó Balázs hozzátette: a fejlesztési források akkor hasznosulnak megfelelőképpen, ha a felsőoktatás működési modellje alkalmas ezek fogadására. Ezért kerestek olyan modellt, amely a gazdaság és a közszolgáltatások igényeire nyitott, a vállalatokkal pedig szorosabban és hatékonyabban képes együttműködni. Az államtitkár kijelentett: ahhoz, hogy a hallgatók megtalálják számításaikat a felsőoktatásban, az intézmények pedig megfeleljenek a kor követelményeinek, fokozatváltásra volt szükség, és időszerű volt bevezetni a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi modellt.

– Alkalmazott tudományok egyetemeként küldetésünknek tekintjük, hogy olyan pragmatikus ismeretek, naprakész tudás, olyan jól alkalmazható készségek, gyakorlatra alapozott szaktudás átadására törekedjünk, amely a gyorsan változó vállalati környezetben is jól hasznosítható, dinamikusan konvertálható, könnyedén megújítható 

- fogalmazott dr. Fülöp Tamás rektor.

Az egyetem vezetője kitért arra is, hogy a most záróvizsgázók körében végzett felmérésük szerint a frissdiplomás hallgatók döntő része már az oklevél átvétele előtt tudta, hol fog dolgozni tavasztól.

– Oktatóink, tanáraink, duális képzési szakembereink kiemelkedő munkáját dicséri, hogy hallgatóink a munkaerőpiac által elismert és keresett végzettséggel rendelkeznek az egyetemi tanulmányok lezárását követően. Egyértelműen büszkék lehetünk arra, hogy a Kecskeméten műszaki, agrár vagy gazdaságtudományi területen diplomát szerző egyetemisták döntő része a végzettségének megfelelő szakmában, az átlag feletti jövedelemmel helyezkedik el, naprakész szaktudással - hangsúlyozta dr. Fülöp Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában