Közlekedés

2022.02.25. 11:25

Megakadályoznák a tilosban parkolást Kecskeméten

Az önkormányzat kérései és előírásai alapján mostanában egyre több forgalom­korlátozó-parkolás­gátló oszlopot kénytelen kihelyezni a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Kecskeméten, hogy így védjék meg a zöldfelületeket és megakadályozzák a balesetveszélyes helyen való megfordulást.

Hraskó István

Egyre több oszlopra van szükség a tilosban parkolók miatt. Fotó: Hraskó István

Hét elején a Gázló utcán a kisposta mellett, illetve a Szabadkai utcán dolgoztak a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. (KVÜ) munkatársai. Előbbi helyszínen azért, mert a postára érkezők közül sokan nem az épület mögötti parkolót vették igénybe, hanem – csak hogy megspóroljanak egy ötvenméteres sétát – a posta melletti kis utcában, az úttest mellett álltak meg. Emiatt a sarkon lévő ház előkertjének jelentős részén kikopott a fű, majd később jobb híján térköveket raktak le. 

A helytelen parkolási gyakorlatot kívánta megszakítani az önkormányzat, ezért poller­oszlopokat helyeztetett ki az előkert védelmében. 

A Szabadkai utcán pedig azért volt szükség erre a megoldásra, mert egyes sofőrök a járdát is használva fordultak meg, ami nyilván a gyalogosok biztonsága szempontjából nem egy barátságos manőver. Szerdán a Hírös Agóra előtt, a Deák Ferenc térnél is dolgoztak a KVÜ munkatársai: itt ugyan voltak oszlopok, de valaki(k)nek sikerült kimozgatniuk, noha ezeknek az a funkciója, hogy megakadályozzák a behajtást a főtérre. Ezért most újra lebetonozták őket. 

A cégtől megtudtuk: egyre gyakrabban érkezik kérés az önkormányzattól poller­oszlopok kihelyezésére, mert ez tűnik a leghatékonyabb eszköznek a zöldfelületek védelme érdekében. Persze sokkal drágább ez az út, mintha a közlekedők betartanák a KRESZ szabályait és csak kijelölt helyen parkolnának. 

Egy oszlop mindenestül 15 ezer forintba kerül, de ha kidöntik, általában már nem használható újra, mert gyorsan lába kél. 

Volt egyébként mostanában olyan helyszín, ahol azért volt szükség a forgalomkorlátozó eszközökre, mert az autós rutinból megállt jól bevált helyén, az úttest mellett az előkertben, ám figyelmen kívül hagyta, hogy ott időközben vízelvezető árkot ástak – amelybe aztán a kocsi bele is csúszott. 

Fotó: Hraskó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában