Galériával

2022.02.13. 11:20

Hat disznó bánta hat település vigasságát Kömpöcön

Hat disznó bánata volt az alapja az idei „Ízig-vérig disznótor” elnevezésű vigasságnak, amire a majsai kistérség településeinek böllércsapatai gyűltek össze immár negyedik alkalommal.

Tapodi Kálmán

Az erdélyi székelyszáldobosi asszonyok 650 kilométert utaztak, hogy részt vegyenek a kömpöci disznótoron Fotó: Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

A hajnali harangzúgást a végzetük ellen tiltakozó disznók visítása váltotta szombaton a falu főterén, de ahogy a kissé kifordított mondás tartja: „nem erőszak a disznótor, csak disznónak”. Az állati főszereplők nélkül viszont nehéz lenne a böllérek dolga disznóvágáson, így aztán a kutricákból kiterelt jószágok sorsa hamar beteljesedett. 

A szúrás előtt az előírásoknak megfelelően elkábították a hízókat, majd fatüzelésű szerkezettel és gázlánggal indulhatott a pörzsölés.

A munka megkezdése előtt a „fogópálinka” elfogyasztása sem maradt el, és ezt a műveletet a reggeli ételek elkészítéséig még jó pár alkalommal megismételték. A zamatos gyümölcsökből készült párlatok mennyiségét és változatosságát elnézve, akár alkalmi pálinkaversenyt is lehetett volna tartani.

A hagyományos reggeli étkek – hagymás vér, resztelt máj, pecsenye – mellett az erdélyi Székelyszáldobos képviselői egy tormás-savanyú levessel indították a napot.

– Ezt az ételt év közben is lehet készíteni, de ennek most az a lényege, hogy friss, meleg disznóhús felhasználásával főzzük. Az apróra vágott combot káposztalében főzzük, sóval, borssal, murokkal, hagymával és reszelt tormával ízesítjük, majd rántással sűrítjük – mondták el a száldobosi asszonyok, akik Kömpöc testvérfalujából 650 km-t utaztak, hogy bemutassák tudományukat. 

A kolbásztöltésben is példásan serénykedő székely asszonyok főztje a zsűrit is lenyűgözte, mert a levesek között az övék lett a legfinomabb. 

Sőt, mint az a délutáni eredményhirdetésen kiderült, pecsenyesütésben is a legjobbnak bizonyultak.

A Szeretem Csólyospálost Mozgalom a gerslis töltött káposztájával lett kategóriagyőztes, a Móricgáti Cimborák pedig a resztelt májért érdemelték ki az elismerést. A majsai TorMa brigád hurkája és tepertője is oklevelet ért, akárcsak a Kömpöci Kisbetyárok  hagymás vére és pörköltje. A jászszentlászlói Elkolbászolt Jászok pedig a "kolbászkirályok" lettek. Volt egy olyan különdíj is, aminek a győztese már kora reggel tudható volt, mert a legjobb határon túli csapat díját csak Székelyszáldobos kaphatta.

– Egy-egy ilyen főzőcskézős összejövetel lényege, hogy ne a zsűrinek akarjanak megfelelni a résztvevők. Ahogy mondani szoktam: azt adjátok, amik vagytok, azaz mindenki csinálja azt, amit szeret elkészíteni. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát és jó ételt egyen – vélekedett Sági Szilárd, az ismert gasztrokibic, a zsűri elnöke.

– Nagyon örömünkre rengetegen eljöttek falunk főterére és néhány kellemes órát eltölthettek nálunk, miközben az időjárás is kegyes volt hozzánk. 

Külön öröm számunkra, hogy itt köszönthettük erdélyi barátainkat is. 

Sajnáljuk, hogy a szankiak ezúttal nem tudtak csatlakozni a kistérségi vigassághoz, de reméljük legközelebb ismét együtt lehetünk. Ezen a napon néhány helyi értékünket is bemutathattuk, így nyitva volt a templomunk, megtekinthették a tavaly felszentelt kálváriánkat és a Márton Gyűjteményes Ház is vártalátogatókat - mondta el Tisoczki László, a házigazda település polgármestere.

A kömpöci tor nem főzőverseny volt, hanem baráti társaságok összejövetele, aminek jövőre Kiskunmajsa lesz a házigazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában