Hangverseny

2022.02.24. 19:57

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli a kecskeméti zeneművészeti szakközépiskola

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli a kecskeméti Kodály iskola zeneművészeti szakgimnáziuma fennállásának negyvenedik évfordulóját. Február 26-án, szombaton hangversenyt adnak a jelenlegi és az egykori tanárok és diákok.

Hraskó István

Készülnek a kétnapos rendezvénysorozatra a kecskeméti Kodály iskola szakgimnáziumában. Beküldött fotó

Fotó: Bencsik Fotomuhely

A zeneművészeti szakközépiskola 1981-ben indult el, ekkor dr. Romány Pálné vezette az iskolát, az igazgatóhelyettes pedig Ladics Tamásné, sokak Zsóka nénije volt. Az első szakközépiskolai osztályból kikerülő diákok hat tanszakon végeztek: fuvola, klarinét, hegedű, brácsa, gordonka és zongora. 

– Érdekesség, hogy két jelenlegi kollégánk már a szakgimnázium elindulásakor is jelen volt, így a zongora tanszakon oktató Radványi Mária – ma ő nyugdíjas óraadónk – és Dratsay Ákos, aki azóta is teljes állásban tanít fuvolát. Valamint az akkori első osztály tagja volt Törteli Anita, ő később kolléganőnk lett, jelenleg az alapfokú művészetoktatásban tanít. Maczák János évtizedekig vezette a klarinét tanszakot, melyet később aztán fia vett át tőle, aki szintén egykori diákunk volt – mondta el Balogné Papp Boglárka intézményvezető, akivel a jubileum kapcsán beszélgettünk, többek között a generációról generációra öröklődő zeneszeretetről és az iskola iránti kötődésről. Ő huszonhat éve, 1996-ban kezdett tanítani a szakgimnáziumban szolfézs-, zeneelmélet- és zeneirodalom-tanárként, osztályfőnök­ként és kórusvezetőként. 

A kerek évforduló kapcsán kétnapos rendezvénysorozattal készülnek. 

Sajnos a járvány miatt, a megbetegedések elkerülése érdekében szükségesek bizonyos szabályozások, a szombati koncerten való részvétel előzetes regisztrációhoz, védettségi igazolvány bemutatásához és védőmaszk használatához kötött. 

Mint Balogné Papp Boglárkától megtudtuk, a jubileumi koncert előtti pénteki napot kifejezetten a jelenlegi tanulóik részére szervezték. Délután fél 2-től 3 óráig pódiumbe­szélgetést is tartanak, Ladics Tamásné Zsóka néni, Dratsay Ákos, valamint korábbi és mostani tanárok részvételével elevenítik fel a múltat, és persze beszélnek majd a változásokról, hogy mi adhat erőt, inspirációt a jelenben és a jövőben. 

Ugyancsak pénteken, 17 órá­tól a szakgimnázium növendékei adnak a tanulóknak és hozzátartozóiknak koncertet. 

Az intézményvezető kiemelte: a koronavírus miatt nagyon sok fellépés elmaradt, hosszú idő után ez végre most egy nagyon jó alkalom a diákoknak a szereplésre és arra, hogy megmutassák zenei tudásukat, fejlődésüket. 

Szombaton 16 órakor pedig következik a jubileumi hangverseny az iskola dísztermében, 

ezen a jelenlegi tanárok volt diákjaikkal fognak zenélni, olyan tanítványokkal, akik időközben már szép karriert futottak be akár itthon, akár külföldön, vagy esetleg most kezdték el ígéretes pályafutásukat. Különlegesnek ígérkezik a gordonkazenekar műsorszáma, hiszen ha minden a tervek szerint alakul, közel harmincan lesznek egyszerre a színpadon, de az ütősök is szép létszámú együttest alkotnak majd. A hangversenyen természetesen játszanak majd a szakgimnázium legújabb tanszakairól, a gitár és a szaxofon tanszakról kikerült volt növendékek is. A hangverseny egy félórás szünettel este 7 óráig fog tartani, majd ezt egy állófogadás követi. 

– Zsóka nénit kértem fel, hogy a megnyitón mondjon pár gondolatot, hiszen nemcsak a szakgimnázium elindulásában volt hatalmas szerepe, hanem az ország messzi városaiból érkezett tizennégy éves, kollégiumban lakó gyerekeket sokszor bátorította, szárnyai alá vette, egyengette szakmai útjukat. A szakgimnáziumban tanító főtárgy tanárokkal egyetemben arra törekedtek, hogy családias légkör legyen az iskolában – emelte ki Balogné Papp Boglárka.

Véleménye szerint a szombati hangverseny arra is remek lehetőséget kínál, hogy a régi osztálytársak, tanárok, tanszakok növendékei hosszú idő után újra találkozzanak, beszélgessenek egymással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában