Adománygyűjtés

2022.02.11. 11:25

Felújítanák a kecskeméti Boldogasszony téren található Mária-szobrot

A katolikus hívek adománygyűjtést indítottak a kecskeméti Csabai János-féle Mária-szobor felújítására. A Katona Gimnáziummal szemben, a Boldogasszony téren található szobornál csütörtökön dr. Finta József, érseki helynök, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia plébánosa tartott sajtótájékoztatót.

Sebestyén Hajnalka

Finta József atya a Csabai János-féle Mária-szobor előtt. Fotó: Bús Csaba

A Csabai-féle Mária-szobor története számos forrásból megismerhető a világhálón. E szerint Csabai János módosgazda, istenfélő ember volt. Felesége 1901-ben váratlanul elhunyt. Az ő emlékére szeretett volna szobrot állítatni. Jó barátságban volt az akkori polgármesterrel, Kada Elekkel, aki azt tanácsolta számára, hogy olyan szobrot állítson, amilyen még nincs Magyarországon. 

Figyelmébe ajánlotta a genfi Mária-szobrot. A helyszínen is megtekintették, és annyira tetszett Csabai Jánosnak, hogy a kecskeméti ennek mása lett. A két méter magas Mária-szobor alkotója nem ismert. A márványból készült alkotáshoz barokk formaelemeket alkalmaztak.

A szobrot 1908-ban szentelték fel a Serház utcában, ahol szűk húsz évig állott. 1924-ben hunyt el Csabai János, majd halála után nem sokkal helyezték át mintegy 60 méterrel arrébb a Reál iskolával szembeni területre. A Máriavárosban ekkor területrendezések zajlottak, ez indokolta a szobor áthelyeztetését. Mai napig ott áll a Boldogasszony téren. 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Finta József atya a szobor felújítása kapcsán felidézte a szomszédos területre tervezett templom történetét is.

– 70 éve, 1952. február 10-én egy hosszas készülődés, egy álom dőlt romba. Akkor derült ki, hogy mégsem építik fel e területen a régóta vágyott templomot. A máriavárosi hívek nagyon szerettek volna saját templomot, már a 19. század közepétől szó volt róla. Mindig közbeszólt valami, világháborúk, gazdasági válság. Végül az 1940-es évek végén megkezdődött az építése, a falak már álltak, amikor állami érdekekre hivatkozva leállították. A helyén építették fel a Béke téri iskolát – elevenítette fel a múltat az atya, majd rátért a szobor felújítására.

– A hívek kerestek meg, hogy szeretnék felújíttatni a Mária-szobrot. Már megkezdték az adományok gyűjtését, mely szép kezdeményezés mellé mi is odaálltunk. Bízom benne, hogy sikerül felújítani a szobrot. Megkezdtük az árajánlatok bekérését – mondta végül Finta József. 

Várják a felajánlásokat

A Nagytemplom egyik alszámlájára fogadják a felajánlásokat, valamint a Nagytemplomban csekkeket is kihelyeztek. 

Számlaszám: 11732002-20363141

Kedvezményezett neve: Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia 

Közlemény: Kecskeméti Szűz Mária-szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában