Lakhatás

2022.02.26. 06:55

Beköltöztek az első lakók a halasi bérlakásokba

Beköltöztek az első lakók a felújított Erzsébet királyné téri önkormányzati szociális bérlakásokba – adta hírül közösségi oldalán Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere. Az ötvenöt lakásos épülettömb az elmúlt évtizedek alatt jócskán leromlott állapotba került, az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert mintegy félmilliárd forint pályázati forrásból újította fel teljes körűen az épületet.

Pozsgai Ákos

Felújították az Erzsébet királyné téri szociális bérlakásokat. Fotó: Pozsgai Ákos

A városi szegregátumok és környezetük rendbehozatalát szolgálja az a program, amelyre a halasi önkormányzat megnyerte a félmilliárd forintot, a projekt részeként szociális bérlakásokat újítanak fel, utakat hoznak rendbe, valamint illegális hulladéklerakókat számolnak fel a városban. 

Az egyik kiemelt beruházás volt az Erzsébet királyné téri önkormányzati tulajdonban lévő társasház felújítása, ahol korábban is szociális bérlakások voltak, szám szerint ötvenöt, és a felújítás után is ezt a célt szolgálják. 

Az épület a korábbi évtizedek során jócskán leamortizálódott, sok esetben maguk a bérlők tették szinte lakhatásra alkalmatlanná a lakásokat. 

A társasház környezete is igencsak lepusztult képet mutatott, az épülethez tartozó melléképületek némelyike illegális szemétgyűjtővé vált, de sok esetben mutatkoztak a szándékos rongálás jelei is, ezért halaszthatatlanná vált az épülettömb felújítása és a környezetének rendbetétele – nyilatkozta korábban Szűcs Csaba, szociális ügyekért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester. 

A megvalósult beruházás részleteiről Farkas Dániel, a Polgármesteri Titkárság stratégiai tanácsadója számolt be a baon.hu-nak. Elmondta, hogy az épületen belül és kívül energetikai fejlesztések valósultak meg, korszerű szigetelést, fűtésrendszert, vízhálózatot kapott az épület, újakra cserélték az összes nyílászárót, szigetelték a tetőszerkezetet is. A lakások száma és korábbi belső elrendezése nem változott, az ötvenöt lakás mindegyikében egy szoba, konyha és fürdőhelyiség lett kialakítva. 

Az épület körüli tereprendezés és az új növényzet ültetése van hátra. 

Fülöp Róbert polgármester számolt be a hírről. Fotó: Pozsgai Ákos

Forrás:

Az Erzsébet királyné téri lakótömb korábbi lakóinak egy részének lejárt a szerződése, voltak, akik maguk gondoskodtak a lakhatásukról a felújítás idejére, illetve a lakók egy részének elhelyezését az önkormányzat biztosította. 

A felújított lakások bérleti jogára pályázatot írt ki az önkormányzat, ami a város honlapján volt elérhető, összesen tizenöt pályázat érkezett be, első körben elsősorban idős és egyedülálló személyek költöztek be és vissza az ügyben illetékes Ügyrendi és Szociális Bizottság döntése nyomán. 

A program részeként a város más pontjain lévő további nyolc önkormányzati tulajdonú lakást is felújítanak, valamint több önkormányzati utat is rendbe hoznak. 

A pályázati forrásból jut pénz a szegregált városrészekben felhalmozott illegális hulladéklerakatok felszámolására is. Később különböző közösségi tereket is kialakítanak majd ezeken a területeken további kertek, játszótér vagy sportudvar épülhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában