Galériával

2022.01.20. 17:25

Új bölcsődét adtak át Szabadszálláson

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Szabadszállási Általános Művelődési Központ Tóth Erzsébet Óvoda új bölcsődéjét. A beruházásra mintegy 270 millió forintot költött a város önkormányzata.

Gulyás Sándor

Bölcsődeszárny átadó Szabadszálláson. Fotó: Gulyás Sándor

A kormány 2018-ban 4,5 milliárd forintot biztosított központi költségvetéséből új bölcsődék kialakítására, a meglévők férőhelyszámának növelésére. Az első körben beadott pályázatokról 2019 év végén született döntés. A kivitelezésre több mint 200 millió forintot nyert Szabadszállás a Pénzügy-, és a Belügyminisztérium közös pályázatán.

– A megemelkedett építőipari árak miatt a rendelkezésre álló összeg kevésnek bizonyult az új bölcsődei szárny felépítésére. Önkormányzatunk a Belügyminisztériumhoz fordult segítségért és nyert közel ötvenmillió forint plusz támogatást. A beruházás 270 millió forintba került, a projekt költségét a pályázaton elnyert 95 százalékos pályázati forrás és az öt százalékos önerő fedezte. A meglévő bölcsőde fejlesztése a gyermeklétszám megnövekedése miatt vált szükségessé. Az intézmény ez idáig tizennégy gyermeket tudott fogadni, a bővítés után a férőhelyek száma negyven főre emelkedett – fogalmazott köszöntőjében Darabos József polgármester.

A mintegy háromszáz négyzetméteres alapterületű bölcsődeszárny a „régi óvoda” elé épült. A létesítményben két csoportszoba, kiszolgálóhelyiségek, dolgozói szoba, öltözők, vizesblokk, raktárak kaptak helyet. Az épület formájában és hangulatában is illeszkedik a korábban épült gömbölyded, narancssárga színű Tökház Ovihoz. A tervezője, Katkics Tamás kecskeméti építész, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke az „Év Homlokzata 2021.” pályázaton a Baumit Kft. különdíját kapta meg a szabadszállási Mézeskalács Bölcsődéért.

– A magyar kormány az elmúlt években 177 milliárd forintot fordított bölcsődefejlesztésre, a 2027-ig tartó időszakban pedig további 100 milliárd forint összegű forrás jut az intézmények bővítésére. Magyarországon jelenleg már közel háromszor annyi településen biztosított a bölcsődei ellátás, mint 2010-ben volt, és hetven százalékkal több bölcsődei férőhely áll rendelkezésre. Intézményből pedig három és félszer több van az országban, mint tizenegy évvel ezelőtt, hiszen akkor 668 bölcsőde működött, jelenleg pedig már 2325 intézmény biztosít ellátást a családoknak. A magyar kormány az infrastrukturális fejlesztéseken túl a bölcsődei szakemberek erkölcsi megbecsülését és anyagi elismerését is biztosítja, hiszen bérük 2021-re átlagosan két és félszeresére nőtt, január 1-jétől pedig újabb 20 százalékkal emelkedik – hangsúlyozta beszédében Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár.

A bölcsődei férőhelyek száma 2010 óta Bács-Kiskun megyében duplájára emelkedett, az ellátást nyújtó települések száma pedig megháromszorozódott.

– Mi szolgálhatná jobban egy település érdekeit, jövőjét, mint, hogy gyermekeik 21. századi körülményeket biztosító intézmény falai között cseperednek fel. A pedagógusokon múlik, hogy miként tudják tartalommal megtölteni az új bölcsődét. Bízunk önökben és szakmai tapasztalataikban, hiszen önök ismerik legjobban a gyermekeket és tudják, hogy mire van szükségük – fogalmazott beszédében dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében az elmúlt időszak fejlesztéseit emelet ki.

– Az elmúlt években megyénk 119 településén közel 100 milliárd forint értékben hajtottunk végre önkormányzati fejlesztéseket, csaknem hétszáz épület újult meg, bővült vagy épült új. A rendelkezése álló keretből valamennyi település részesült. A Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak köszönhetően Szabadszállás az elmúlt időszakban már több mint 800 millió forintot fordíthatott fejlesztésekre – fogalmazott Rideg László.

Az épületet Tamás Sándor plébános szentelte fel. A szalagátvágás után a Tóth Erzsébet Óvoda növendékei műsorának tapsolhattak az ünnepélyes átadás részvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában