Évértékelés

2022.01.01. 19:50

Sikeres esztendő áll a Bács-Kiskun megyei polgárőrök mögött

Kihívásokkal teli, de sikeres esztendő áll megyénk polgárőrei mögött, akik a rendkívüli időkben is az emberek biztonságát szolgálták – értékelte az évet dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Horváth Péter

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Fotó: Horváth Péter

Az elnök elmondta, hogy az idei évet a tavalyihoz hasonlóan markánsan meghatározta a koronavírus-járvány: míg tavaly az első és a második hullámban, idén a harmadik és negyedik hullám során segítették karitatív tevékenységükkel a polgárőrök a lakosságot. Ez nem merült ki az idősek ellátásában, hanem a megyei szövetség szervezésében az oltási pontokon is segítették a munkát a polgárőrök az oltási akció során. Így csökkentették a kórházi dolgozók adminisztrációs terheit, közreműködve az oltásra érkezők útbaigazításában, és ha kellett, a kísérésében is. A kecskeméti és a kiskunhalasi kórháznál 110, a megyében összesen több mint 300 polgárőr segítette az egészségügyi dolgozók munkáját – emlékeztetett Fekecs Dénes. 

Az elnök elmondta, hogy folyamatos kihívást jelent a polgárőröknek a fokozódó illegális migráció is. – A határ menti egyesületek a rendőrséggel együtt rendkívüli munkát végeznek a migráció elleni harcban. Előfordulhat, hogy a rendőrség rendkívül eredményes munkája dacára a migránsok mégis hazánk területére lépnek. A mélységi területeken működő egyesületek polgárőrei is több illegális határsértőt tartanak vissza és adnak át a rendőrségnek – mutatott rá Fekecs Dénes, hozzátéve, hogy mindez illeszkedik alaptevékenységükbe, ami a rendkívüli terheket hordozó rendőrség segítése a közterületek biztonságának fenntartásában. Az elnök hangsúlyozta, hogy kiváló együttműködést folytatnak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysággal, illetve a határrendészeti kirendeltségekkel és a kapitányságokkal. Fekecs Dénes elmondta, hogy amikor nyáron a pandémia átmenetileg engedett szorításából, több mint 400 megyei polgárőr vett részt a Mórahalmon megtartott Országos Polgárőr Napon, ahol több megyebeli polgárőr munkáját is elismerték. – A megyei polgárőrnapot ugyan nem tartottuk meg idén, de ha az elképzeléseink valóra válnak, 2018 után ismét megyénkben rendezhetjük meg az Országos Polgárőr Napot – mondta a megyei elnök. 

Az idei év a polgárőrség fejlődését, gyarapodását is jelentette. 

– Nőtt az aktív polgárőreink száma, illetve jelentős számú szolgálati járművet és felszerelést is átadhattunk idén az egyesületeknek. Többet a Magyar Falu Program keretében, illetve a rendőrség jóvoltából sikerült beszerezni. Az autók átadásával a határvédelem erősítéséhez is szerettünk volna hozzájárulni – mondta Fekecs Dénes és hozzátette, hogy mind több egyesület csatlakozik a határvédelmi tevékenységhez, aminek sikerét Csorba Sándor nyugállományú határőr ezredes, a Határvédelmi Tagozat elnöke is szavatolja. Az idei év első fél évéig 2450 fő illegális migráns feltartóztatásában és a rendőrségnek való átadásában vettek részt. 

A közterületek biztonsága mellett kiemelt szerepet kapott a közlekedésbiztonság kérdése is. Az Országos Polgárőr Szövetség és a Közlekedéstudományi Intézet között az idei évre megkötött támogatási szerződés nyomán mintegy 100 polgárőrvezető számára tartottak közlekedésbiztonsági képzést, amit a jövőben is folytatnak.

Fekecs Dénes zárszóként elmondta, hogy a 30 éves polgárőrség egyesületeinek léte továbbra is biztosított, hiszen az Országgyűlés megszavazta, hogy jövőre 200 millió forinttal több állami támogatást kap az országos szervezet, így egymilliárd 250 millió forintból gazdálkodhatnak országosan. Ez az egyesületek finanszírozásában is tágabb mozgásteret eredményez. 

Az elnök méltatta az együttműködő szervek egész éves munkáját és megköszönte a lakosság együttműködését, boldog új évet kívánva a megyebelieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában