Galériával

2022.01.08. 11:20

Rengeteg kutya vár örökbefogadóra és sétáltatóra a kecskeméti menhelyen

A kijárási tilalom alatt megnőtt azoknak a száma, akik kutyát fogadtak örökbe, mostanában viszont nagyon ritkán jelentkezik leendő gazdi a Mentsvár alapítvány Kecskemét és Lajosmizse közötti menhelyén, így nem csoda, hogy telt ház van.

Hraskó István

Hornyákné Boros Sarolta, az alapítvány vezetője a menhelyen. Fotó: Bús Csaba

Dollyt az év első napján találták az 5-ös főút mellett, egyik szeme sérült és gennyes volt, de a gondos ápolásnak köszönhetően már ki tudja nyitni. A keverék szuka Pillét és kilenc kölykét karácsony előtt pár nappal állatbarátok szállították a menhelyre, egészen távolról, Miskolcról, ahol rendkívül rossz körülmények között éltek, de így megmenekültek a fagyhaláltól. A komondor–kuvasz keverék Caspert pedig 2020 szilveszter éjjel fogták be, azóta sajnos nem talált új gazdára, pedig ahol ez a hatalmas és gyönyörű kan kutya őrizné a házat, biztos egyetlen tolvaj sem próbálkozna… 

Az említett három (plusz kilenc) kutyán kívül további 120 eb van jelenleg a Mentsvár az Állatokért Alapítvány Kecskemét és Lajosmizse közötti telephelyén, 

közvetlenül az 5-ös főút és az M5-ös autópálya csomópontja mellett. A szilveszteri tűzijátékozás megtette a hatását, 17 kóbor négylábút hoztak be, de három kivételével mindegyiknek volt csipje, így sikerült megtalálni a gazdáját. Szerencsére, hiszen a menhelyen jelenleg így is telt ház van, nemigen tudnak már több kutyust befogadni, mindegyik kennel megtelt – bár látva a munkatársak odaadó hozzáállását, ameddig csak van rá lehetőségük, igyekeznek helyet biztosítani az otthontalan ebeknek. 

Fotó: Bús Csaba

Hornyákné Boros Saroltától, az alapítvány vezetőjétől megtudtuk: nagy a baj, ősz óta csak elvétve jelentkeznek örökbefogadók, és ha el is kerül tőlük egy kutya, sokkal több érkezik, így folyamatosan nő a számuk. Hogy miért esett vissza az emberek örökbefogadási kedve, azt Hornyákné Sarolta is csak találgatja. Az biztos, hogy amikor az esti kijárási tilalom alól a kutyát sétáltatók – bizonyos feltételekkel, de – mentességet kaptak (csak a lakóhely körül 500 méteres körzetben futtathatták meg kedvencüket), akkor hirtelen sokakban ébredt fel a vágy egy kutya iránt. 

Aztán amikor a korlátozást feloldották, sok „érdekgazdi” visszavitte az állatot, hiszen már nem volt rá szüksége… 

Úgyhogy most rengeteg szeretetéhes kutya várja, hogy valaki rátaláljon, aki valóban gondoskodni akar róla. Két németjuhászkeverék-testvér a legrégebbi lakó, nekik már két éve a menhely az otthonuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kölyök és a fiatal, egy-két éves kutyák „kelendőek”, az idősebbeket nem szívesen viszik már. Az alapítvány vezetője hangsúlyozta: a helyhiány ellenére nem altatnak el egyetlen állatot sem, akkor inkább még próbálnak valahogy újabb kenneleket kialakítani. 

A menhelyen minden eb oltott és csippel is rendelkezik, a kölyköket kivéve ivartalanítva is vannak. 

Az örökbefogadóval az alapítvány szerződést köt, ebben vállalnia kell, hogy nem fogja az állatot láncon tartani, és tilos a folyamatos kennelbe zárás is. Az új gazdi 10-15 ezer forintért viheti el a kutyát, az így befolyó minimális összegekből és az adó 1 százalékokból tudja a menhely a többi ebet oltani és csippel ellátni, a menhelyet fejleszteni, bővíteni. 

Fotó: Bús Csaba

Az örökbefogadó emellett vállalja, hogy a kutya betegsége, sérülése esetén a megfelelő állatorvosi kezelésről gondoskodik, csak az alapítvány hozzájárulásával válhat meg tőle, eltűnése esetén haladéktalanul értesíti a Mentsvárat. Az alapítvány munkatársai előzetes bejelentés nélkül felkereshetik az örökbefogadót, és ellenőrizhetik a kutya tartási körülményeit, ha nem találják megfelelőnek, akkor azonnal visszaszállíthatják a menhelyre. Tavaly nem volt ilyen eset, tavalyelőtt viszont két kutyát is visszavettek az örökbefogadótól. 

Nagy igényük lenne a mozgásra

A menhely hat munkatársa gondoskodik a 130 kutyusról, ahogy mi is tapasztaltuk, nagy igényük lenne a mozgásra, de most olyan óriási a létszám, hogy csak minden második nap jut sor egy-egy négylábúra. Hornyákné Boros Sarolta viszont elmondta: ha valaki esetleg nem is tud örökbe fogadni egy kutyust, de szereti őket, bármikor szívesen látják önkéntesként egy kis sétáltatásra, simogatásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában