Felújítás

2022.01.14. 10:15

Összefogással épült meg az új ravatalozó Tasson

Ötvennyolcmillió forintos költséggel épült új ravatalozó a tassi református temetőben. A kivitelezési munkák a napokban fejeződtek be.

Gulyás Sándor

Németh Gábor büszkén mutatja az új ravatalozót

Forrás: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

– A hatvanas évek óta, mikor megszüntették a háztól való temetést, mondhatni kegyeletsértő megoldással történt a halottak búcsúztatása Tasson. A gyászszertartások helyszínéül Földvári Gábor, néhai császári és királyi tanácsos, Pest megyei alispán átalakított kriptája szolgált. Az összetákolt előtető nem volt méltó a búcsúztatáshoz, a helyzet tarthatatlansága miatt vált szükségessé az új ravatalozó megépítése – foglalta össze az előzményeket Németh Gábor polgármester. 

– Az új ravatalozó tervét Czégány Sándor tassi származású főépítész készítette el. Önkormányzatunk az építkezésre 25 millió forint támogatást nyert a LEADER-program pályázatán, ami koránt sem volt elegendő. A hiányzó összeg a helyi egyházak szerepvállalásával, az adakozók jóvoltából, valamint jótékonysági rendezvények bevételéből gyűlt össze, de az önkormányzatnak így is 30 millió forint saját erővel kellett biztosítani a beruházást. Az építkezés a nyár elején indult, a műszaki átadás a minap megtörtént, jelenleg a használatbavételi eljárás van folyamatban. A új ravatalozóval községünk, mely az idén 1020 éves, ettől kezdve méltó körülmények között búcsúzhat halottaitól – tette hozzá a polgármester.

Az új létesítmény nemcsak ravatalozóként szolgál, az épület hátoldalán egy urnafalrendszert is kialakítottak a szakemberek. Az önkormányzat soron következő feladata Földvári Gábor kriptájának helyreállítása, amit saját erőből, és remélhetőleg a Nemzeti Panteon Alapítvány segítségével valósítanak meg. 

Építészeti érték a Földvári-kripta

Földvári Gábor volt Pest-Pilis-Solt vármegye alispánja, akinek nagy szerepe volt az első pesti Nemzeti Színház felépítésében, illetve az első hazai takarékpénztár és a pesti Vakok Intézetének létrehozásában. Tassi birokára 1848-ban vonult vissza. A település református temetőjében helyezték örök nyugalomra 1854. május 6-án. Kriptája Ybl Miklós tervei alapján készült, az épület a Nemzeti Panteon részét képzi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában