Beruházás

2022.01.03. 07:00

Néhány hónapon belül elkezdhetik a kalocsai ifjúsági ház átalakítását

Támogatást kapott Kalocsa, hogy az ifjúsági házat ideiglenesen óvodává alakítsa, így egy-két hónapon belül el is indulhatnak a felújítási munkálatok.

Gábor János

Az ifjúsági ház átalakítására fordítják a támogatást. Fotó: Gábor János

A képviselő-testület csak néhány hete, utolsó idei ülése alkalmával hagyta jóvá, hogy az önkormányzat támogatást kérhet az ifjúsági ház ideiglenes óvodává alakítására, de a kérelem máris pozitív elbírálásban részesült. A Paks II. projekt régiós beruházásait irányító PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. majdnem 106 millió forint vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá erre a célra, így felgyorsulhatnak az előkészületek, és egy-két hónapon belül el is indulhatnak a felújítási munkálatok – tudatta közleményben a városháza. 

A sikeres pályázatnak köszönhetően egy tornaszobát, valamint három csoportszobát alakíthatnak ki, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel, vizesblokkokkal együtt. A beruházás részeként kiépítenek és modern gépekkel rendeznek be egy tálalókonyhát is, illetve javítják az ennek működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. 

A villamosenergia-hálózat bővítése, korszerűsítése mellett tűzvédelmi rendszert telepítenek, és kiépítik a szükséges közműcsatlakozásokat. Ugyancsak a PIP Kft.-től nyert keretből újítják fel 

az épület belső burkolatait és nyílászáróit, sőt, a tervek szerint komplett udvarrendezés, játszótéri elemek beszerzése, valamint járdakapcsolatok építése is megvalósulhat a pénzből. 

Az önkormányzat – bízva az igénylés sikerében – már korábban hozzálátott a projekt előkészületeihez, és közbeszerzési eljárás kiírásával elkezdte keresni a kivitelező vállalkozást is. A közlemény szerint az Ifjúsági Ház rekonstrukciója és óvodává alakítása 2022 februárjában kezdődhet el. 

Mint ismert, a létesítmény udvarán több mint félmilliárd forintból épült vadonatúj óvoda, de ennek kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy a város két leromlott állapotú vagy üzemképtelenné vált intézményét (a Kunszt utcai és az Újvárosi óvodát) kiváltsa. Ez csak akkor valósulhat meg, ha még egy, 75 fős óvoda áll rendelkezésre. Ideiglenesen ezt a funkciót fogja betölteni az ifjúsági ház, ami egy további oktatási intézmény megépítése után kaphatja vissza eredeti szerepét. Az ingatlant évtizedekig használták próbákra és fellépésekre Kalocsa és a járás néptáncegyüttesei. Ők huzamosabb időre a városi színházba tették át tevékenységüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában