beruházás

2021.11.14. 14:02

Több pénzre van szükség a kalocsai Ifjúsági Ház óvodává alakításához

Az építőiparban bekövetkezett „irracionális áremelkedés” miatt csak több mint százmillió forintból újítható fel az ingatlan. A képviselő-testület utólag járult hozzá a támogatási összeg emeléséhez.

Gábor János

Testületi ülés:utólag járult hozzá az óvoda támogatási összeg emeléséhez. 20211108 Kalocsa Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Mivel a Kígyó és Erkel Ferenc utcák sarkán épülő, több mint félmilliárd forintba kerülő új óvodában nem lesz elegendő férőhely ahhoz, hogy két intézményt is kiváltáson, a mellette álló régebbi épületet, az Ifjúsági Házat ideiglenesen ugyanilyen célra kell átalakítani.

Az ingatlan ugyan átesett belső karbantartásokon és felújításokon, kívülről továbbra sincs jó állapotban, így a felújítása érdekében az önkormányzat a Paksi Ipari Park (PIP) Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-hez fordult anyagi támogatásért.

Erről korábban dr. Filvig Géza polgármester egy személyben döntött, viszont a tavalyi költségbecslésben megállapított közel 80 milliós összeg jelentősen kevesebbnek bizonyult annál, mint amennyire valójában szükség lesz. A kérelem módosítását október végén már be is nyújtották a PIP-hez, így a városatyáknak utólagos jóváhagyásra nyílt lehetőségük.

Az önkormányzat rendkívüli testületi ülésen, hétfőn bocsátotta szavazásra a hivatalosan már benyújtott támogatási kérelem ügyét.

Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a 2021 júliusában tervezett körülbelül 79,4 millió forintot az építőiparban bekövetkezett „irracionális áremelkedés” miatt, csaknem 106 milliós bekerülési költségre szükséges korrigálni, és a kivitelezés sem indul meg 2022-nél előbb.

A közbeszerzési terv ugyanezen a napon elfogadott módosítása szerint jövő szeptemberre várható a felújítás teljesítése, így akkorra újabb 75 férőhellyel 150 főre bővülhet a két épületből álló óvodakomplexum kapacitása. A támogatás száz százalékos intenzitású, tehát, ha a Paks II projekt régiós beruházásait felügyelő PIP elfogadja, akkor a városi büdzséből egyetlen forintot sem kell a megvalósításra fordítani.

Az előterjesztő a normatíva igénylésének és módosított végösszegének utólagos támogatását, az épület tagóvodaként történő hasznosításának jóváhagyását, valamint öt évig tartó fenntartási kötelezettség tudomásul vételét kérte, és kapta meg a testülettől. A döntés egyben azt is jelenti, hogy az eredeti terveknek megfelelően jövő februárban csak az Újvárosi és Kunszt utcai óvodák egyike tud új helyre költözni, míg a másiknak valószínűleg várnia kell, a 2022/23-as tanév kezdetéig. Az Ifjúsági Házat eddig a város és a vonzáskörzet néptánccsoportjai használták, próbaszínpadként és kisebb rendezvények otthonaként. Ők határozatlan időre a Városi Színházba költöztették a programjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában