Tervek

2022.01.11. 18:59

Készülnek az idei rendezvényekre Hajóson

Nagy terveik vannak erre az évre és bíznak abban, hogy a járvány nem húzza keresztül számításaikat.

Gábor János

Az idei Orbán-napi vigas­ság elmaradt a Hajósi Pince­faluban, de Szent Orbán szobrának borral való megöntözését nem mulasztották el a helybéli szőlészek és borászok. Fotó: archív-felvétel

Mivel a járványhelyzetben óvatosan kellett kezelni még a néhány fős találkozásokat is, olyan turisztikai szempontból fontos rendezvények maradtak el 2021-ben, mint az Orbán-napi borünnep vagy a sváb bál – emlékeztetett az óévet értékelve a polgármester. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet a megtépázott programnaptár ellenére örült annak, hogy legalább a város napját meg lehetett tartani, miközben a pincefalu otthont adhatott kisebb eseményeknek, találkozóknak. Az idei évre nagyszabású terveik vannak, de egyelőre csak remélni lehet, hogy a koronavírus nem húzza keresztül a számításaikat. 

– Ami az önkormányzati munkát illeti, az a járvány idején sem állhatott le, hiszen a közszolgáltatásoknak és az intézményeinknek működniük kell, ugyanolyan színvonalon, ahogy azt a lakosság megszokta – vázolta Estók Mihályné. – Fejlesztések megvalósítására nem akadt túl sok lehetőségünk ebben az időszakban, de kisebb lépéseket tudtunk tenni, és még a csekély lehetőségeket is kiaknáztuk – summázta. 

A polgármester a legfontosabb tavalyi projektek közé sorolta az önálló vízbázis hatékonyabb kitermelését célzó kútfúrást: erre a célra belügyminisztériumi forrásból költöttek el 25 millió forintot, és úgy számolnak, hogy legalább 20 évre sikerült biztosítani a város ivóvízellátását. Felidézte továbbá, hogy 2021-ben valósult meg a sokáig elhanyagolt 5312-es út pince­falura eső szakaszának burkolatcseréje, valamint a köztemető legendás Gallina-kápolná­já­nak teljes felújítása is. 

A 2022-es év elsősorban a történelmi gyökerek miatt lesz kiemelt jelentőségű, hiszen az első sváb közösség kereken 300 évvel ezelőtt települt le a mai város területén. 

Ennek a jubileumnak egész rendezvénysort szentelnek – a helyi egyházak és civil szervezetek, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat bevonásával. Ugyancsak idei eredmény lesz a II. világháború utáni deportálásokat idéző, grandiózus kitelepítési emlékmű felépítése a városközpontban. Ha óvatosan is, de már foglalkoznak a település legnagyobb, békeidőben akár tízezreket vonzó népünnepélyével, az Orbán-nappal. Egyelőre azzal számolnak, hogy megtarthatják, és bíznak abban, hogy két év után végre nem gördít eléjük akadályt a Covid. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában