Gyászhír

2022.01.14. 20:10

Elhunyt Karsay Istvánné Illés Margit, nagykőrösi Fafaragó Népi Iparművész

Életének 90. esztendejében elhunyt Karsay Istvánné Illés Margit, a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet volt szakoktatója és igazgatóhelyettese, korábbi önkormányzati képviselő, a Nagykőrösi Idősügyi Tanács titkára, Fafaragó Népi Iparművész - adta hírül oldalán péntek délután a nagykőrösi önkormányzat.

Horváth Péter

Karsay Istvánné Illés Margit

Forrás: Önkormányzati Hírek Naykőrös Facebook-oldala

Az Önkormányzati Hírek Nagykőrös híradása szerint Karsay Istvánné Illés Margit tősgyökeres nagykőrösi családban született 1932-ben. A világháború miatt csak megszakítással tudta befejezni polgári leányiskolában végzett tanulmányait. A helyi tanítóképzőben szeretett volna továbbtanulni, de szülei hatására az állami gazdaképzőben folytatta tanulmányait 1949-ig, majd 1951-ben kötött házasságot, lánya 1959-ben született meg.

A rendszerváltás aktív részese volt. Édesapja, a néhai Illés György 1946 és 1950 között kisgazda tisztségviselő volt. Körtvélyesi László kereste meg, hogy helyben indítsák újra a kisgazdapártot. Az apai hagyatékban, az iratokban végzett kutatása eredményre vezetett, a fellelt névsor nyomán indultak el, és 1990. január 29-én hivatalosan is megalakult Nagykőrösön az FKgP.

1990 őszén bekerült Nagykőrös Város Önkormányzata Képviselő-testületébe, az Oktatási bizottságban vállalt szerepet. Képviselőként, bizottsági elnökként, bizottsági tagként közel három évtizeden át szolgálta példamutatóan szülővárosát.

Szabadidejében megtanulta a fafaragást. Nagykőrösön 1985-től 2009-ig vezetett fafaragó szakkört. A Bács-Kiskun Megyei – később Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület - kereteiben tevékenykedett. 1998-ban megkapta a Faragó Népi Iparművész címet. Alkotásaiból 2016-ban rendeztek életműkiállítást Nagykőrösön. A tárlat anyagából egy albumot is kiadtak Oly könnyűden volt az, csak fából, faragva címmel. 

Aktív részese volt a város nyugdíjas programjai szervezésének. Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere felkérését elfogadva, fáradhatatlan energiával látta el a Nagykőrösi Idősügyi Tanács titkári teendőit. Nevéhez fűződik Nagykőrös Idősügyi Stratégiája. Számos elismerést kapott: 1995-ben Nagykőrös Művelődéséért, 2007-ben Pro Urbe Nagykőrös, 2007-ben Pest Megye Művészetéért elismeréseket vehetett át, 2012-ben az Életfa Emlékplakett ezüst fokozatát ítélték neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában