Álomkirándulás

2022.01.07. 17:20

Dubajba utazhat három fülöpjakabi diák

Dubajba, a világkiállításra utazhat a Fülöpjakabi Általános Iskola három diákja. Az álomkirándulást egy pályázaton nyerték. Az utazást az iskola mecénása és egyben történelemtanára, Füzesi Attila finanszírozza, aki mindemellett a fülöpjakabi diákok angol nyelvi oktatását is támogatja. Sőt az iskolabuszjárat elindítása is neki köszönhető.

Vajda Piroska

Balról jobbra: Csankovszki Tibor, Besze Barbara, Gebri Zsolt Pál, Füzesi Attila. Fotó: Vajda Piroska

A gyermeklétszám csökkenése okán néhány éve még a kisiskola bezárásáról szóltak a hírek. Mára pedig a környék talán egyik legvonzóbb intézménye lett. Mindez az elhivatott pedagógusgárda mellett Füzesi Attilának köszönhető, aki az ország egyik leggazdagabb embereként úgy döntött, hogy felkarolja az iskolát. Anyagi támogatásával főként a diákok angol nyelvi oktatását szeretné segíteni. Ezt a célt szolgálta az Irány Dubai! pályázat is, amelyen a 6., 7., és 8. osztályos diákok vehettek részt. 

Csankovszki Tibor, tagintézmény-vezetőtől megtudtuk, a pályázat részeként a diákoknak motivációs levelet kellett írni, melyben megfogalmazták, hogy miért is szeretnének Dubajba menni, mit szeretnének megnézni, illetve be kellett mutatniuk Dubait és a világkiállítások történetét is. 

A pályázók közül három diák nyerte el az utazás lehetőségét, 

amelyért cserébe folyamatos élménybeszámolót várnak majd tőlük az itthon maradtak, hazaérkezésük után pedig az iskolaújság részére is beszámolót kell írniuk. 

A győztes diákok nagy örömmel vállalták a kihívást, már csak azért is, mert eddig még egyikük sem járt külföldön, sőt repülőn sem ültek, így megéri nekik a fáradság. A nyolcadik osztályos Besze Barbara semmiképp sem szerette volna kihagyni a pályázatot, mert mint mondta, biztosan nem adódik több ilyen lehetőség az életében. Gebri Zsolt Pál szintén nyolcadikos diák, heteken át dolgozott a pályamunkájával, mert mindenképp szeretett volna kijutni Dubajba, a többi között azért, hogy megismerhesse a világ legmodernebb rendőrségét. Zsolt ugyanis rendőrnek készül. A pályázat harmadik nyertesét, Horváth Bíborkát nem tudtuk megkérdezni, mert a beszélgetés idején sajnos karanténban volt. 

A pályázat ötletgazdájáról, Füzesi Attiláról megtudtuk, hogy bár tősgyökeres budapesti, ma már Fülöpjakabot tekinti a második otthonának. Néhány éve vásárolta meg a falu egykori tanyasi iskoláját, amelyet felújított és családja kedvenc pihenőhelye lett. A falu is befogadta őket. A hatgyermekes üzletember eltökélt szándéka, hogy anyagi támogatásával a lehető legjobb feltételeket biztosítsanak az oktatásban a fülöpjakabi gyerekeknek. 

– Ha valaki elér valamit az életben, akkor annak kötelessége abból visszaadni a társadalomnak 

– fogalmazta meg indíttatását a sikeres vállalkozó, aki azonban mindig vágyott arra, hogy tanítson. Ezért honosította Moszkvában szerzett történész diplomáját és ötvenkét évesen, pályakezdőként tavaly óta történelmet tanít a fülöpjakabi gyerekeknek. A tanítás számára szerelem, a munkája mellett egyelőre két napot tölt az iskolában. 

– Füzesi Attila támogatásával a lehetőségek világába léptünk

– mondta a baon.hu-nak Csankovszki Tibor, hozzátéve, hogy az iskola évi költségvetése 5 millió forint, amiből viszont csak a kötelező kiadásokra futja, az álmokra nem. Ez változott meg a mecénásuk által biztosított évi csaknem 20 millió forintos támogatással. 

Füzesi Attila azonban nemcsak pénzzel és a munkájával, hanem ötleteivel is segíti az iskolát. Javaslatára készítették el például az iskola imázsfilmjét, de kezdeményezésére indulhat el az iskolabuszjárat is. 

Az iskola alapítványa a tárgyi és személyi feltételek javításán túl kiemelt gondot fordít a speciális nevelési igényű tanulók társadalmi egyenlőségének elősegítésére. Ugyanakkor olyan szabadidős, értékteremtő és értékmegőrző, közösségi programokat szervez és működtet, amelyek segítik a tanulók jelenlegi és jövőbeni boldogulását – összegezte az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában