Javaslatok

2022.01.11. 16:33

Díszpolgárt választhat a kalocsai képviselő-testület

Még néhány napig várja a lakosság vagy a helyi szervezetek javaslatait a városháza arra a kérdésre, hogy kinek adnák a következő díszpolgári címet.

Gábor János

Zárt ülésen, februárban dönthet a testület

Forrás: Gábor János

Az önkormányzat minden második évben adományozhat ilyen kitüntetést, alkalmanként legfeljebb egy személynek, és nem feltétel, hogy az illető helyi lakos vagy akár magyar állampolgár legyen. Az idén ismét aktuálissá váló kitüntetésről a napokban jelentetett meg felhívást a polgármesteri hivatal. 

Olyan, Magyarországon vagy külföldön élő személy jöhet számításba, aki „valamely kiemelkedően jelentős munkájával, teljesítményével, vagy egész életművével, a városon belül, vagy országosan, illetve nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Kalocsa város fejlődéséhez, jó hírnevének, tekintélyének növeléséhez, valamint személye és cselekedete példamutató, emberi magatartása miatt köztiszteletben áll”. 

A díjat 2014-ben alapították, és először Semjén Zsolt (a választókerület akkori Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője) kapta meg. Ezt követően olyan alkotók és akár nemzetközi porondon is elismert művészek vehették át, mint a Kék Madár Fesztivált alapító Lakatos György fagottművész, a Fazekas Alkotóházat létrehozó Kovács László iparművész, illetve a Nagyboldogasszony-főszékesegyház énekkarát is vezető Leányfalusi Vilmos orgonaművész, akinek pappá szentelése 60. évfordulójára szavazták meg a kitüntetést. 

Az idei – ismételten páros – esztendőben újra várják magánszemélyek és társadalmi szervezetek javaslatait a kalocsa.hu-n közzétett űrlapon, amelyen részletes indoklást is kérnek. A január 15-ig beérkező felterjesztéseket először a polgármesterből, az alpolgármesterből, valamint az önkormányzati bizottságok elnökeiből álló ad hoc bizottság vizsgálja meg aszerint, hogy megfelelnek-e a helyi rendelet feltételeinek, majd a nevekből sorrendet állítanak fel. 

Az így kapott listáról egy február 15-ig esedékes zárt ülésen szavaz a képviselő-testület (az új díszpolgár személyének megállapításához legalább minősített többség szükséges), majd a címet a március 15-i nemzeti ünnepen adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában