Statisztikai évkönyv

2022.01.11. 13:55

Csökkent a válások, növekedett a házasságkötések száma Bács-Kiskun megyében

Csökkenő lakosság mellett több házasságot jegyez a Központi Statisztikai Hivatal. A klasszikus népbetegség, a keringési rendszer megbetegedése tízszer több áldozatot követelt 2020-ban, mint a Covid-fertőzés.

Barta Zsolt

A 2010-es évhez képest több mint kétszer annyian házasodtak össze

Forrás: Nagy Balázs/Mediaworks

Fotó: Nagy Balázs

A közelmúltban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH) területi statisztikai évkönyve, amely a 2020-as adatok alapján mutatja be a megyék, a települések és az ott élő lakosok helyzetét. 

Bács-Kiskunról is érdekes adatokat tettek közzé a statisztikusok. A megye lakosságszáma 2020 végén 500 026 volt, amely alapján megállapítható, hogy a térségünkben él a hazai polgárok mintegy öt százaléka. 

A rendszerváltás óta sajnos nem állt meg a népességcsökkenés negatív tendenciája. 

Azaz kevesebben születnek a megyében, mint amennyien távoznak az élők sorából. Mint olvasható a kiadványban, 1990-ben 547 ezren éltek Bács-Kiskunban, jelenleg pedig közel 47 ezerrel kevesebben. Ez a tendencia nem egyedi, Fejér és Győr-­Moson-Sopron megyék kivételével érződik minden egyes megyében. 

A KSH megállapítása szerint 2000-hez képest a 2020-ban születettek várható életkora jelentősen növekedik. Ez ugyan becslés, de a javuló életkörülményeknek lehet ezt betudni. Míg az első Orbán-kormány idején született férfiak várható élettartamát 65 évre, addig a negyedik Orbán-kormány idején napvilágot látott fiúcsecsemők élettartamát valamivel több mint 71 évre becsüli a statisztikai összeállítás. A nők esetében ugyanezek a számok: 75-ről 78 évre nőhet az élettartam. 

Az élve születések száma is változott a rendszerváltás óta. 

Míg 1990-ben 6985 gyermek látta meg a napvilágot, az ezredfordulón 5263, a 2020-as évben 4909-ről tudósít a KSH kiadványa. Az említett évben Bács-Kiskunban 7595 lakos hunyt el. 

Bár a Covid-járvány okozta a legnagyobb riadalmat két éve, valójában nem a fertőzés okozta a legtöbb halálozást a megyében. A daganatos megbetegedés 1647, míg a keringési rendszer megbetegedése 3641 lakos halálozásához vezetett. Viszont nem szabad lebecsülni a Covid negatív hatását, ez ugyanis a harmadik a halálozási okok között. Az adatok szerint a megyében minden huszadik halálozás köszönhető a vírusnak. Összesen 378 személy elhunytát jegyezték a Kínából indult kór számlájára. Közülük 358 személy volt 60 évnél idősebb személy. 

Örvendetes tendenciának számít viszont az, hogy megnövekedett a házasságot kötők száma, 2010-hez képest több mint kétszer annyi, 3648 pár fogadott örök hűséget egymásnak. 

A dolog érdekessége, hogy 2020 március közepétől lezárás kezdődött idehaza, így klasszikus esküvőket és lakodalmakat nem lehetett rendezni. Hogy mégis mi az oka ezeknek az örvendetes eseményeknek? Minden valószínűséggel annak köszönhető, hogy 2019-ben bevezette a kormány a babaváró hitelt, így a fiatal házaspárok 10 millió forintnyi támogatást kaphatnak harmadik éve, amely segítségével, pláne a kis falvakban, könnyedén juthatnak lakásokhoz. 

A válások száma jelentősen csökkent. Míg 2010-ben 1272 esetben bontottak kapcsolatot a párok, addig tíz évvel később 770-en. Ennek több magyarázata is lehet. Sokan nem akarták elindítani a folyamatot a vírusfertőzés idején, de az is lehet, hogy a családok sorsa jobbra fordult az elmúlt évtizedben, így a napi pénzügyi gondok egyre kevesebb esetben mérgezték a családi létet. 

A családok többsége rendelkezik személygépkocsival. Ezer lakosra 437 autó jut a megyében. A legtöbb a Kiskőrösi járásban található, ott ez a szám 464, míg a legkevesebb a Jánoshalmaiban fut, ott az említett arányszám 373. A gond az, hogy nagyon idősek a járművek. A legöregebb átlagot a Kiskunmajsai térség mutatja, itt 17,8 éves egy-egy autó, míg a Kecskeméti járásban 15,3 év az átlag kor, ez valamivel több, mint az országos 14,7 év. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában