Galériával

2022.01.25. 13:55

Csatajelenetet ábrázoló diorámát készítenek Szabadszálláson

Második világháborús csatajelenetet ábrázoló diorámát készítenek a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub égisze alatt működő ifjúsági makettszakkör tagjai.

Gulyás Sándor

Dorogi Kálmán, a makettszakkör vezetője Fotó: Gulyás Sándor

A kétméterszer kétméteres életkép bemutatóját májusra tervezik.

– A makettezés rendkívül nagy odafigyelést, precizitást igénylő foglalatosság, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, türelemre, kitartásra nevel. Ezek ismeretében született meg bennem hat esztendővel ezelőtt, az általános iskolás diákokból álló szabadszállási makettszakkör létrehozásának gondolata. A kezdeményezés gyorsan kinőtte magát, egy évre rá már a nagyközönség is megtekinthette fiataljainak munkáit – mesélt a kezdetekről Dorogi Kálmán.

A készleteik hamar elfogytak, így a szakkörvezető a makettkészítők közösségétől kért és kapott segítséget. A felhívás közzététele után egymást követően érkeztek a felajánlások határainkon belülről, de még Németországból is hozott makettet a posta. Az elkészült munkákat kiállítás keretében mutathatták be a gyermekek a nagyközönségnek, illetve háziverseny keretében mérették meg makettjeiket.

– A pandémiás időszak kicsit visszavetette a szakkört, hosszabb szünet után októberben indultak újra a rendszeres foglalkozásaink. Az adományozók jóvoltából a kényszerszünet ideje alatt a szakkör készletei olyannyira felszaporodtak, hogy akár három esztendőre is elegendőek lesznek. Karácsony előtt a futárszolgálat munkatársa meg is jegyezte, hogy szerinte az országban nincs már olyan makettező, aki ne küldött volna valamit a szabadszállási gyermekek számára – tette hozzá nevetve a szakkörvezető.

A megszokott tevékenység mellett az idei esztendő elején egy nagyobb, látványosabb munkába fogott bele a csapat. A második világháborús csatajelenetet ábrázoló dioráma májusra készül el.

– A kétméterszer kétméteres dioráma egy orosz és német összecsapást mutat be, ami időben az 1944 év őszére tehető. A terepasztalra épületek és mintegy húsz harcjármű kerül. A diaráma egyik fele mocsaras, míg a másik havas tájat jelenít meg – mondta el Dorogi Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában