Évértékelés

2022.01.12. 21:18

A pandémiára jött a pusztító jégverés Drágszélen

A község teljes 2021-es évét beárnyékolta az, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma után a lakóingatlanok mintegy 80 százaléka súlyos károkat szenvedett egy jégverés következtében.

Gábor János

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A természeti katasztrófa után az önkormányzat szinte minden energiáját és pénzét a károsultak megsegítése, illetve a házak mentése kötötte le. Pandur Gábor polgármester az óévet értékelve emlékeztetett: Drágszél azon kevés települések egyike volt, ahol a veszélyhelyzet nyári feloldása ellenére sem lehetett falunapot tartani, hiszen a júniusi katasztrófa átírta a prioritásokat.

A községvezető sorra vette: 116 ingatlanból több mint kilencvenet ért kár, és 63 tulajdonos nyújtott be támogatási igényt. A képviselő-testület 100-100 ezer forint gyorssegélyt hagyott jóvá azoknak, akik palatetős házzal rendelkeznek, míg a többiek 50-50 ezer forintos folyósítást kaptak. Mivel a pala veszélyes hulladék és az összegyűjtése speciális eljárást igényel, sokba került a helyreállítás is, így összesen mintegy kilencmillió forintjuk bánta az ítéletidőt. 

A pénzt önerőből, állami normatívából, önkormányzatok (kiemelten Dunapataj és Miske) rendkívüli utalásaiból és civil szervezetek adományaiból teremtették elő. A legnagylelkűbb támogatás külföldről, Empfingenből érkezett: egy, a faluval jó kapcsolatot ápoló német tánccsoport mélyen a zsebébe nyúlt, hogy segítsen, és ezért nem győznek elég hálásak lenni, fogalmazott Pandur Gábor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában