Bács-Kiskun

2022.01.23. 15:35

A legjobbkor jött a nyugdíj-kiegészítés

A legjobbkor érkezett tavaly a 80 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés.

Barta Zsolt

Többet kaptak a nyugdíjasok Illusztráció: MW-archív

Fotó: KALLUS GYORGY

Bács-Kiskunban ugyanis a havi átlagnyugdíj összege 127 ezer 392 forint volt a tavalyi év elején. Azaz a megyében átlagosan napi négyezer forintot költhetett egy nyugdíjas, miután megkapta tavaly az ellátását. Ezt tükrözi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsora, amelyet a területi elemzések alapján az elmúlt hetekben publikáltak. A megyei átlagérték nem érte el az országos átlagnyugdíj összegét, az ugyanis 143 ezer forint volt, az évközi emelés előtt.

A statisztikusok kimutatták, hogy mely hazai járásokban mekkora is az átlagjárandóság. Idehaza a legkevesebbet a Csongrád megyei Kisteleki Járásban kaptak a nyugdíjasok, ott az említett szám egy éve 106 579 forint volt. A Bács-Kiskun megyei járások közül a kiskőrösi a sereghajtó, ott 108 ezer 617 forint volt a havi átlagnyugdíj. Ez az országos összevetést nézve a járások között hátulról a hetedik helyre volt elegendő. Ezzel szemben a legjobb ellátást a budapesti idős emberek kapták. Ennek az a magyarázata, hogy a fővárosban mindig magasabbak voltak a fizetések. Az ottani nyugdíjasok többsége nem minimálbérre volt bejelentve.

Bács-Kiskunban a Kiskőrösi Járásban és más alapvetően mezőgazdasággal foglalkozó térségben őstermelőkké váltak azok, akik településein megszűntek a munkahelyek a rendszerváltás idején. Nem sok adót, nyugdíjhozzájárulást kellett fizetniük. Ennek is köszönhető a vidéki alacsony ellátás, miközben Budapesten 174 ezer forint volt az átlagnyugdíj egy éve. A legtöbbet havi 203 ezer forintot a XII. kerületben kapták a helyi idősek. Ez azt jelenti, hogy egy budai hegyvidéki idős polgár éppen több mint 800 ezer forinttal kapott nagyobb ellátást, mint egy Bács-Kiskunban élő átlagnyugdíjjal rendelkező idős ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában