Gyaloglás

2022.01.12. 13:09

A kelebiai határba invitálta újévi túrára a természetjárókat a halasi egyesület

Túrával köszöntötte az új évet a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület az elmúlt hétvégén.

Mester-Horváth Nikolett

Hóesésben túráztak a kelebiai határ élővilágára kíváncsi természetjárók

Forrás: Fodor Imre

A kelebiai határban 14 kilométert gyalogolt a családokból és baráti társaságokból álló, több mint ötven fős csapat. – Vonattal indultunk reggel, Kiskunhalasról Kelebiára, de voltak, akik kocsival érkeztek. Bajáról, Szegedről is csatlakoztak hozzánk, hogy négy órás túránk alatt megcsodáljuk a kelebiai határt – mondta Fodor Imre túravezető.

A túrázók megnézték a szürkemarhákat és a Kőrös-éri főcsatorna mentén kialakított halastavakat, illetve a zsiliprendszert. – Ez a főcsatorna vezeti el a kunfehértói tóból a felesleges vizet, de egyelőre nincs itt víz. Láthattuk viszont a tavak környékének gazdag élővilágát. A halastavak körüli puszták fokozottan védett értékeket rejtenek, ilyen például Európa egyik legritkább, legveszélyeztetettebb állatfaja, a délvidéki földikutya. A csapatunk ennek a fajnak a kelebiai állományának az élőhelyét is megnézhette – részletezte a programjukat a túravezető. 

Emellett a lelkes csapatot Kelebiai polgármestere, Maczkó József is fogadta, megmutatta nekik a nemrégiben elkészült kerékpáros pihenőt, és beszélt a jelenlévőknek a település és a térség turisztikai fejlesztéseiről is.

Maczkó József (balra) polgármester fogadta a túrázókatForrás: Fodor Imre

Mint Fodor Imrétől megtudtuk, a zsíros kenyérrel és forralt borral megvendégelt túrázok a kezdeti száraz időjárás után hóesésben fejezték be gyaloglásukat.

A halasi egyesület legközelebb február 12-én panorámatúrára várja a természetjárókat a budaörsi kopárokhoz. Február 26-án pedig, amennyiben az időjárás is engedi, a tarka sáfrány virágzását csodálhatják meg a kiskunhalasi határtúrán résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában