Közlekedés

2021.12.13. 06:52

Újabb kecskeméti utcákban lehet fizetős a parkolás

Kecskeméten a Bethlen körút és a Kada Elek utcák közötti terület a II. díjövezethez tartozik majd a jövőben, ha a közgyűlés csütörtökön megszavazza. A változás július 1-jétől lépne életbe.

Hraskó István

A Cimbalmos utcában is fizetős lehet a parkolás Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt években jó néhány helyszín esetében hozta meg azt a döntést a kecskeméti képviselő-testület, hogy fizetőssé teszik a parkolást. Így 2016-ban a Budai utcai piac és a Katona József gimnázium környékén vontak be utcákat a díjövezetekbe, 2017-ben ismét a piac szomszédságában, 2019-ben a Nyíri út megyei kórház előtti, azaz az Akadémia körúttól a Lunkányi János utcáig tartó szakaszáról született ilyen döntés, 2020-ban pedig a villanegyed, konkrétan a Nyíri út–nagykörút–Ady Endre utca–Balaton utca által hatá­rolt terület esetében. Az indok minden alkalommal az volt, hogy sok lakossági megkeresés érkezett az önkormányzathoz, a városrendészethez vagy a képviselőkhöz, hogy az itteni díjmentes utcák túlzsúfoltak, a lakókat az odaparkolók akadályozzák a közlekedésben, parkolásban, a házhoz történő ki- és beállásban. 

Sok esetben maguk a lakók kérték, hogy a város tegye fizetőssé az utcát. 

Jövő hét csütörtökön hasonló előterjesztéssel foglalkozik a közgyűlés. Ezúttal a Belső-Bethlenváros, a Bethlen körút és a Kada Elek utca közötti hét utca (Kazinczy, Jósika, Cimbalmos, Széchy Mária, Kasza, Vacsi, Martinovics) fizetőssé tétele, II. díjövezetbe vonása lesz a téma. Az indoklás ismét az, hogy ezekben az utcákban hagyják autóikat azok, akik a piacra vagy környékére mennek, és nem akarnak a parkolásért fizetni (a Vacsi utca közepétől a piacig egyébként már majdnem egy kilométer az út). Az „idegen” autók sokszor hosszabb időt is ott állnak, és a szűk utcákban a nagyszámú parkoló gépkocsi miatt nehézkesebb a közlekedés, vagy a lakók nem tudnak megállni a házuk előtt vagy közelében. 

Főként a Kazinczy, a Jósika és a Vacsi utca lakóitól érkeztek emiatt panaszok, bejelentések, és a megoldást újra abban látják, hogy ezekben az utcákban is elrendelik a díjfizetési kötelezettséget. 

Ettől azt várják, hogy csökkenni fog a parkoló autók száma, és mivel a fizetős zóna így már egészen a Bethlen körútig fog érni, egyértelmű lesz a határa. A II. díjövezetben a várakozási díj egyébként negyedóránként 80 forint. 

A változás ugyanakkor – ha megszavazza a közgyűlés – csak július 1-jétől lép életbe, mert a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény szerint helyi önkormányzat 2022. június 30-ig nem állapíthat meg új díjat, vagy meglévő díjat új kötelezetti körre nem terjeszthet ki. 

Az előterjesztés szerint arról is szavaznak majd a képviselők, hogy jövő év február 1-jétől az I. díjövezetből vegyék ki a Domus-parkoló területét. Itt – mint megírtuk – 415 férőhelyes parkolóházat épít majd az Univer. A szerződés szerint az építkezés megkezdéséig a cég üzemelteti a Domus-parkolót a hasonló övezetben lévő parkolókkal megegyező díjakkal. 

Az előterjesztés szerint arról is szavaznak majd a képviselők, hogy jövő év február 1-jétől az I. díjövezetből vegyék ki a Domus-parkoló területét. Itt – mint megírtuk – 415 férőhelyes parkolóházat épít majd az Univer. A szerződés szerint az építkezés megkezdéséig a cég üzemelteti a Domus-parkolót a hasonló övezetben lévő parkolókkal megegyező díjakkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában