Kalocsa/Bátya

2021.12.06. 08:02

Új tavakat alakítanak ki a Kalocsai járásban

Öt település írt alá megállapodást a kalocsai városházán arról, hogy összefogva építenek mesterséges vízgyűjtőket, amelyek környékén a bátyai LIFE-projekthez hasonlóan szabadidőpark is lesz.

Gábor János

November utolsó napjával lezárult az a 2016 óta tartó LIFE-projekt, amelynek keretében Bátya község vízmegtartási céllal mesterséges tavat, szabadidőparkot és sétahidat épített egy illegális szemétlerakó helyén. A WWF szakmai támogatásával megvalósult, uniós és állami keretből finanszírozott beruházás az országban futó kevés mintaprojektek egyike volt – most ennek nyomán készülnek további tavak Kalocsán, Foktőn, Dusnokon és Drágszélen. Az immáron LIFE-MICACC névre hallgató megállapodást a múlt héten írták alá a polgármesterek a kalocsai városháza dísztermében.

 

– A program az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére született, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk rá, mert mindenki érzi a saját bőrén, forintosítva is – magyarázta a szerződések aláírása előtt Fekete Csaba polgármester. – Most azért szövetkezik ez a néhány település, hogy a továbbiakban környezetvédelmi kérdésekben és vízmegtartó megoldásokban együttműködjön – foglalta össze.

A képen Dr. Dukai Miklós államtitkár (balra) és Fekete Csaba, Bátya polgármestera a vízmegtartó projekt tavalyi átadóján. (archív fotó)

Fotó: Gábor János

A községvezető arról számolt be a projektzáró eseményen, hogy ismét pályáztak egy LIFE-projektre, amit mind a Belügyminisztérium, mind pedig az Európai Unió támogatásra érdemesnek talált.

A sikeres tender arról szól, hogy Bátya koordinálásával mind az öt helységben új vízmegtartó projektek indulnak a következő négy évben.

Fekete Csaba örömmel vette tudomásul, hogy környezetvédelem iránt elkötelezett partnerekre talált, így együtt próbálhatják meg kezelni a Sárköz vízgyűjtő területeinek rájuk eső részét. Elárulta: digitális és nyomtatott formában kétféle dokumentumot adott át kollégáinak – ezek egyike az egységes jövőképükről szóló összefoglalót, illetve a közösen készített megvalósíthatósági tanulmányt tartalmazza, míg a másik maga a szerződés, amit a ceremónián aláírtak.

 

A közös projekt kivitelezési és létesítési tervdokumentációja már készül, és abban bízik, hogy az év végéig a kivitelezés is megkezdődhet.

Bátyán egy újabb, míg a többi településen az első vízmegtartó tó készülhet el.

Dr. Filvig Géza kalocsai polgármester megköszönte Bátya munkáját, és elismerően szólt a náluk már sikeresen lezajlott programról, ami egy közkedvelt, hasznos, klímabarát közösségi teret eredményezett. Érdeklődésünkre kifejtette: Kalocsán az úgynevezett gyümölcsutcák végén, a délnyugati városhatár közelében húzódó mocsaras és rendezetlen területen létesül öt különálló, de egymáshoz kapcsolódó egységből álló tórendszer. Ezek lényegében záportározó tavak lesznek, amelyek segítségével még precízebb csapadékvíz-elvezetés jön létre, csökkentve a kertvárosi pincékben rendre megjelenő talajvíz szintjét.

 

A városvezető szerint a LIFE-projekt sokrétű hasznosítási lehetőségeket nyit, hiszen egyrészt megtarthatóvá válik a Vajas-csatornába szivattyúzott belvízmennyiség, amit öntözésre, illetve magának a Sárköznek a szintkiegyenlítésére is lehetne használni. Elégedetten nyugtázta, hogy a mintegy 40 millió forintos program újabb, parkosított övezettel rendelkező záportározóval egészíti ki a Miskei úti, a rokkanttelepi és a nemrég kivájt Foktői úti tóegyüttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában