Évzáró ülés

2021.12.27. 11:20

Új óvodát építhetnek a pályázati pénzből Kalocsán

A PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. (PIP), mint a Paks II. projekt régiós fejlesztésekért felelős állami vállalata már eddig is több hozzájárulással segítette a város fejlesztéseit, de további tízmilliókat hajlandó adni folyamatban lévő és jövőben esedékes óvodaberuházásokra – derült ki az év utolsó rendes képviselő-testületi ülésén.

Gábor János

Néhány hónapon belül 150 óvodás költözhet új intézménybe

Fotó: Gábor János / PN archív

Dr. Filvig Géza polgármester itt már csak utólagos jóváhagyást kért a városatyáktól ahhoz, hogy az önkormányzat 64,5 millió forintos támogatási kérelmet nyújtson be az állami céghez, miután az jóval korábban jelezte: ekkora felhasználható keretet még ebben az évben rendelkezésre tud bocsátani. A határidő rövidsége miatt a grémium nélkül született döntés az igénybe vételről, bár ez ellen senki nem emelt kifogást.

A kalocsai óvodafejlesztés évek óta halaszthatatlan feladatként lebeg, már a második önkormányzat feje felett.

 A vonatkozó napirend szerint 2017-ben, még az előző ciklusban született győztes pályázat egy új, 75 fős ingatlan felépítésére, de hamar világossá vált, hogy nem is egy, hanem két intézményt kell záros határidőn belül kiváltani. Az Újvárosi óvodát azóta a tönkrement áramellátása miatt bezárták, a Kunszt József utcai­ban pedig főfalak repedeznek, és viharkárok miatt omladozik a tornaterem.

Ez a két intézmény költözhet át a Petőfi és az Erkel utca sarkán 2020–2021-ben felhúzott épületegyüttesbe, valamint a mellette átalakítás alatt álló ifjúsági házba. Utóbbi csak átmenetileg fogja betölteni ezt a szerepet, de ettől még fel kell szerelni, így az önkormányzat erre a célra fordítja a PIP-től érkező forrást. A beszerzés kapcsán Filvig Géza részéről elhangzott: az új eszközöknek nem az ifjúsági ház lesz a végső otthona, hiszen azt idővel szeretnék visszaadni a helyi néptánccsoportoknak, akik évtizedeken át próbateremként használták. A kiváltást egy újabb Erkel Ferenc utcai, szintén 75 fős kapacitással rendelkező ingatlan építésével lehet megoldani, és a város bele is vágna a projekt előkészítő munkálataiba, amelyek költségét kb. 26,4 millió forintra becsülte a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály. A tervezés során feltételes közbeszerzési eljárást is ki fognak írni, jegyezte meg a polgármester, azzal indokolva az előkészítésre szánt összeg nagyságrendjét, hogy a tervezésnek a lehető legprecízebbnek kell lennie, ha nem akarnak ismét úgy járni, hogy az építőanyagárak változása miatt elszáll egy beruházás büdzséje. Mint ismert: a Petőfi utcai óvoda tisztes kivitelezéséhez – a pályázaton nyert 400 millió forinton felül – több külső forrásból kellett pénzt szerezni, százmilliós nagyságrendben.

Folyik az engedélyeztetés

A testületi ülésen elhangzott: a Petőfi utcai ingatlan engedélyeztetése folyamatban van, és nagyjából februárig lezárul. Formabontó módon akár év közben is átköltözhetnek ide az Újvárosi óvoda növendékei, akik jelenleg más helyi intézményekbe vannak beosztva, míg az ifjúsági ház átadásának ideje – a Kunszt utcai óvodások javára – egyelőre nem ismert, hiszen csak a most kérvényezett támogatásból tudják majd felszerelni.

Néhány hónapon belül 150 óvodás költözhet új intézménybe

Forrás: Gábor János / PN archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában