Galériával

2021.12.15. 13:15

Szerződéses újoncok tettek esküt a kecskeméti repülőbázison

Harminchét újonc fejezte be a napokban alapkiképzését az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, és tett szerdán katonai esküt.

Hraskó István

– Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy akár a minden ember számára legdrágább kincs, az élet feláldozását is magába foglaló fogadalmának megtételével, felesküdjön hazájára és népére. Felemelő, mert elöljárói és bajtársai előtt teheti meg mindezt, felkészültségének és elhivatottságának tanújelét adva – mondta az újoncoknak tartott beszédében Jenei Barna ezredes, a bázis parancsnokhelyettese.

Hangsúlyozta azt is: a jelenlévők igazi mérföldkőhöz érkeztek el életükben, sokkal nagyobb és más lesz a felelősségük, mint azt eddig megtapasztalták.

Jenei Barna ezredes azt is kiemelte, hogy az újoncok egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédségnek.

– A megvalósult életpályarendszer kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve anyagiakban is a haza iránt tett elkötelezettséget. Azonban mindezzel együtt sem lesz könnyű az az út, amelyre most katonaként ráléptek. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik, és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik, és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak – fogalmazott a bázis  parancsnokhelyettese.

Jenei Barna ezredestől megtudtuk, az alapkiképzés november 4-én kezdődött, a Covid-helyzet ugyan okozott nehézségeket, de ezeket áthidalták, köszönhetően a kiképzők és az újoncok állhatatosságának és lelkiismeretességének. Voltak olyan harcászati gyakorlatok is, ahol a már megszerzett szakmai tudás mellett az egyéni kreativitásukat, az ügyességüket és a fizikai rátermettségüket is megmutathatták a katonák. A harminchét újonc a honvédség különböző alakulataihoz kerül, de a legtöbben Kecskeméten maradnak.Jenei Barna ezredes a jelentkező hölgyek nagy arányára vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt: ma már mindennapos dolog, hogy a nők is előszeretettel érdeklődnek a katonai pálya iránt. Nemcsak azért, mert „divat” lett, hanem a katonai toborzók is fel tudják kelteni érdeklődésüket a hivatás iránt. Mint mondta, a nők a legtöbb esetben ugyanolyan vagy hasonló teljesítményre képesek, mint a férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában