Pályaválasztás

2021.12.12. 15:22

Sok érdeklődőt vonzott az egyetemi nyílt nap Baján

A vízügy egy igazi nagy család – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar nyílt napján, ahol a házigazda kar mellett bemutatkozott a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a Rendészettudományi Kar és az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar.

Márton Anna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának nyílt napján bemutatkozott a Hadtudományi Kar is. Fotó: Márton Anna

A vízgazdálkodáshoz köthető szakmák a legkeresettebbek már most is, de az elkövetkezendő években a legkurrensebb szakmák közzé fognak tartozni – ezekkel a szavakkal kezdte a Víztudományi Kar bemutatását dr. Bíró Tibor dékán. 

– Azért érdemes hozzánk jelentkezni, mert egyebek mellett közszolgálatisnak jó lenni, közszolgálati ösztöndíjat kap, aki hozzánk jelentkezik. Ez annyit jelent, hogyha valaki közszolgálati ösztöndíjasként végez el egy szakot, utána még az összes állami ösztöndíjas éve megmarad. Azért érdemes ide jelentkezni, mert Baja egy kiváló adottságú képzőhely, nagyon jó infrastruktúrával, gyakorlati háttérrel, több mérőteleppel és a legmodernebb eszközökkel. Tehát 

olyan gyakorlatorientált képzést adunk, mellyel a hallgatók a végzés után rögtön, és jó fizetéssel el tudnak helyezkedni 

– mondta Bíró Tibor. 

A legjobb egyetemek közé tartozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a tíz legjobb képzést nyújtó egyetem között van Magyarországon. Ezt az oktatói és hallgatói kiválóságok alapján állapítják meg. 

– Aki a Víztudományi Karra jelentkezik, az a tíz legjobb egyetem közé sorolt intézményben végezheti tanulmányait. A hallgatóinknak olyan lehetőségeket biztosítunk itt, a campuson, amely a legjobbak között van a magyar felsőoktatásban. Külön gondot fordítunk arra, hogy a hallgatói közösségnek meglegyen az infrastrukturális háttere. Olyan hallgatói közösségi teret alakítottunk ki, ahol rendezvényeiket, közösségépítő eseményeiket meg tudják tartani – fogalmazott a dékán. 

A vízügyi ágazat fontosabb kérdéseiről Tóth László vezérőrnagy, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-­helyettese tartott előadást. Az egyetem sokszínűségéről szólva elmondta, hogy az intézmény az államigazgatás legnagyobb spektrumát felöleli, bármelyik karra jelentkezzenek is a diákok. 

Több regionális szervezettel is együttműködik az intézmény

Tizenkét regionális szervezettel működik a vízügyi ágazat, melyek nem közigazgatási határokhoz kapcsolódnak, hanem vízgyűjtő területekhez. 

Ezek a vízgyűjtők 1953 óta biztosítják az igazgatási határok meghúzását. Nem volt indokolt ezen változtatni, mert a be- és kijövő vizeink vonatkozásában háromszázalékos az eltérés. Az egyetlen ország, amely pusztán a Duna vízgyűjtőire épül, az Magyarország. Több mint négyezer kilométer árvízvédelmi védvonallal rendelkezünk, ezen­kívül a nagy tavak műtárgyi fenntartása is a mi kompetenciánkba tartozik: a Balaton a Kis-Balatonnal együtt, a Fertő-tó, a Tisza-, illetve a Velencei-tó – mondta Tóth László, akitől megtudtuk, hogy 

a vízgazdálkodás feladatkörébe tartozik több mint 46 ezer kilométer belvízcsatorna, 226 víztározó, 29 ezret meghaladó műtárgy üzemeltetése is. 

Az öntözés kapcsán elmondta, hogy egyre nagyobb teher, és a kormánynak van egy fontos döntése az öntözés támogatására, ami abban csúcsosodik ki, hogy a jelenleg öntözendő területek négyszeresére való növelése a cél, és erre minden évben 17 milliárd forintot elkülönítenek. A Hadtudományi Kart dr. Palik Mátyás dékánhelyettes képviselte. 

A katonai vezetői képzések is kiválóak

A Hadtudományi Kar a magyar felsőoktatásban egyedülállóan folytat katonai vezetői képzéseket. 

– Az egyetem legidősebb karáról beszélünk, melynek 150 éves felsőoktatási múltja van. 

A megújuló magyar honvédség a Zrínyi Haderőfejlesztési és Honvédelmi Programmal olyan lehetőséget ad a katonák számára, mely által új technikai eszközök kerülnek a honvédségbe. 

A kormány szándéka, hogy hazánk néhány éven belül a térség meghatározó hadereje legyen. Várjuk a fiatalokat a különböző szakjainkra. A legújabb szakunk a 2018-ban alapított állami légi közlekedési alapképzési szak, ahol pilótákat, katonai repülési irányítókat és repülő műszaki szakembereket képzünk – mondta Palik Mátyás. 

– Egy projektor került a homok fölé, amely ponthálót vetít rá, és ez érzékeli a magasságokat. Ezt a számítógépen egy program feldolgozza. A homokozó alkalmas a töltésszakadások, csatornalejtések modellezésére, illetve terepkészítésre. Ez egy hallgatónak volt a projektje, és összesen 6 ilyen digitális homokozó van Magyar­országon – mondta Balogh Levente másodéves környezetmérnök-hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában